header.home link

AB InBev verliest juridische slag om Bud

16 december 2008
Anheuser-Busch Inbev heeft dinsdag voor het Europees Hof van Justitie in Luxemburg een juridische slag verloren in het aanslepende conflict met een Tsjechische bierbrouwer over het gebruik van het label Bud. De brouwerij Budejovicky Budvar vocht immers met succes een eerdere beslissing aan van het Europese Harmonisatiebureau voor de Interne Markt. Ondanks verzet van de Tsjechen had dat bureau Anheuser-Busch rechten verleend op het gebruik van de merknaam Bud voor de commercialisering van bier op de Europese markt.
Lees meer over:
Anheuser-Busch Inbev heeft dinsdag voor het Gerecht van Eerste Aanleg van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg een juridische slag verloren in het aanslepende conflict met een Tsjechische bierbrouwer over het gebruik van het label Bud. Budejovicky Budvar vocht voor de gerechtelijke instantie een eerdere beslissing van het Europese Harmonisatiebureau voor de Interne Markt aan. Ondanks verzet van de Tsjechen had dat bureau het Amerikaanse Anheuser-Busch rechten verleend op het gebruik van het label Bud voor de commercialisering van bier en andere producten op de Europese markt.

Het Europees Hof van Justitie annuleerde dinsdag die beslissingen van het harmonisatiebureau. Dat bureau zou verscheidene fouten gemaakt hebben bij de verwerping van het beroep van Budejovicky Budvar. Zo hield het onvoldoende rekening met de eerdere rechten van de Tsjechen in Frankrijk en Oostenrijk. Ook maakte het bureau een juridische fout bij zijn beoordeling dat de Tsjechen niet op grote schaal beroep deden op Bud als benaming van oorsprong.

Anheuser-Busch, dat eerder dit jaar werd overgenomen door het Belgisch-Braziliaanse concern Inbev, voert al jaren strijd met Budejovicky Budvar over de rechten op de labels Budweiser en Bud. Het Tsjechische bedrijf beroept zich op de benaming van oorsprong, omdat zijn bier afkomstig is uit Ceske Budejovice in de Bohemen. In het Duits heet die stad Budweis. AB InBev heeft twee maanden tijd om eventueel beroep aan te tekenen bij het Europees Hof van Justitie.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek