Aardappelproductie in vier belangrijkste Europese productielanden stijgt met 6,6 procent

nieuws

De vier belangrijkste productiegebieden voor aardappelen in West-Europa hebben 24,6 miljoen ton aardappelen gerooid dit najaar. Dat is een stijging van 6,6 procent of bijna 1,6 miljoen ton meer dan vorig jaar. Enkel in ons land wordt een daling van 2,7 procent opgetekend. Dat laat de North-western European Potato Growers (NEPG) weten. De organisatie waarschuwt meteen ook voor de hoge kosten en grote risico’s die aardappelen telen met zich meebrengen. “Aardappeltelers zijn zich daar niet altijd van bewust”, klinkt het.

4 december 2024 Griet Lemaire
Lees meer over:
bewaarloods aardappelen

Zowel in België, Frankrijk, Nederland als Duitsland is de aardappeloogst in de periode tussen eind oktober en begin november geëindigd. Dat gebeurde niet altijd in de meest ideale omstandigheden, weet NEPG. Onder meer als gevolg daarvan is de bewaring van de bepaalde partijen aardappelen problematisch, al spelen ook de uitzonderlijke groeiomstandigheden dit jaar een rol. Die partijen zijn inmiddels verwerkt en de kwaliteit van de aardappelen die nu nog in de bewaarloodsen liggen, is goed, zowel op vlak van onderwatergewicht als van grootte.

Areaal en opbrengst

In de vier landen ligt de gemiddelde opbrengst dit jaar 0,6 ton per hectare onder het vijfjaarlijks gemiddelde dat 44,4 ton per hectare bedraagt. Toch verhult dit cijfer bijzonder grote opbrengstverschillen van minder dan 20 ton per hectare tot meer dan 70 ton per hectare. Dat verschil valt voor een groot deel te verklaren door de plantdatum. De hoogste opbrengsten waren voor Frankrijk met 45,4 ton per hectare of zo’n vijf procent meer dan vorig jaar. België behaalde met 42,8 ton per hectare de laagste opbrengsten. Dat is maar liefst zeven procent minder dan vorig jaar.

Die lagere gemiddelde opbrengst in de vier Europese landen wordt ruimschoots gecompenseerd door het grotere areaal aardappelen dat werd aangeplant. Dat bedroeg maar liefst 513.753 hectare, een stijging van 7,2 procent of 37.700 hectare. Die toename van het aardappelareaal vond vooral plaats in Duitsland (+8,9%) en Frankrijk (+7,3%). In België en Nederland was de toename beperkter, met respectievelijk 4,6 procent en 4 procent.

Van de 24,6 miljoen ton aardappelen die in de vier belangrijkste productiegebieden van West-Europa geteeld werden, neemt Duitsland het grootste deel voor zijn rekening met 9,2 miljoen ton geproduceerde aardappelen (+8,9% in vergelijking met 2023). De grootste totale productiestijging was er voor Frankrijk waar 7,7 miljoen ton aardappelen werden geproduceerd (+12,6%). Als kleinste land bekleedt België de derde plaats met 4,3 miljoen ton, het laagste productiecijfer in vijf jaar. Daarmee zijn we het enige land van de vier die een productiedaling kent, want in Nederland bleef de productie nagenoeg stabiel liggen op bijna 3,4 miljoen ton (+05%). Tegenover de hogere productie in de vier landen staat ook een hogere vraag vanuit de verwerkende industrie,

Sterk gestegen productiekosten

NEPG waarschuwt ervoor dat de productiekosten in 2024 hoger lagen dan in 2023. “Gemiddeld zijn die kosten met minstens 1.000 euro per hectare gestegen. In veel gevallen was de stijging nog forser, bijvoorbeeld door bijkomende kosten voor het snijden, drogen of koelen van pootgoed en voor de behandeling tegen aardappelplaag”, stelt de organisatie. Zeker dat laatste heeft de kosten doen toenemen, want door de hoge plaagdruk moest er vaak met verschillende middelen per spuitbeurt gewerkt worden. Ook het opduiken van nieuwe plagen en het verlies van actieve stoffen voor gewasbescherming maken het de telers moeilijker.

Daarnaast meent NEPG dat ook de bewaarkosten dit seizoen hoger zullen zijn. “Tegelijk nemen ook de kosten voor het bouwen van bewaarloodsen en voor machines toe”, luidt het. “Samen met de beschikbaarheid van pootgoed en de moeilijkheden om grond op jaarlijkse basis te huren, zorgt dit ervoor dat aardappeltelers de kosten en risico’s alleen maar zien toenemen.”

Aardappelsector is klaar om te schitteren op Interpom, maar duurzaamheidstransitie zorgt voor uitdagingen
Uitgelicht
Met aardappelvakbeurs Interpom voor de deur kan de ster van de Belgische aardappelsector opnieuw volop schijnen. Jaar na jaar worden er verwerkings- en exportrecords verbroken...
21 november 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek