Aardappel bezorgde mens voorsprong in evolutie
nieuwsHierdoor zouden we tijdens de evolutie een voordeel hebben gehad omdat mensen efficiënter energie uit voedsel haalden. Tot voor kort dachten wetenschappers dat het eten van vlees een belangrijke bijdrage leverde aan ons evolutionaire voordeel, maar nu blijkt dus dat aardappelen, puree en frieten - allemaal rijk aan zetmelen - onze voorsprong vergroot hebben. Tijdens het onderzoek spuugden proefpersonen met verschillende hoeveelheden amylasegenen in een buisje, waarna de hoeveelheid amylase in het speeksel werd gemeten. Met behulp van wangslijmvlies werd het aantal genen gemeten. Er bleek effectief een verband te bestaan: meer genen betekent meer enzym in het speeksel en dus een betere afbraak van zetmeel.
De onderzoekers keken ook naar verschillende populaties in Azië, Afrika, Europa en op de noordpool. Uit deze studie bleek dat bevolkingsgroepen die veel zetmeel eten, zoals de Hadza in Tanzania die zich voeden met knollen en wortelachtige groenten, meer kopieën van AMY1 hebben dan de Mbuti bijvoorbeeld, jagers-verzamelaars die vooral vlees en fruit eten. En Japanners die hun visdieet aanvullen met rijst hebben meer kopieën dan de Yakut, die op de noordpool hoofdzakelijk vis eten. Chimpansees, die voornamelijk fruit eten hebben slechts twee kopieën.
Onduidelijk is nog wanneer dit evolutionaire voordeel zich voordeed. Het verschil met chimpansees duidt op twee miljoen jaar geleden terwijl de introductie van de landbouw, 150.000 jaar terug, er ook in sterke mate toe kan bijgedragen hebben.(KS)
Meer informatie: Diet and the evolution of human amylase gene copy number variation
Lees ook: geVILT: Van sierplant tot kosmopolitische hongerbestrijder
Bron: Het Laatste Nieuws