Aantal Belgische rozentelers gehalveerd op 5 jaar tijd

Het aantal Belgische rozentelers is de afgelopen vijf jaar gehalveerd, van zo’n 80 bedrijven in 2005 tot hooguit 35 nu. “De import van goedkope Afrikaanse rozen, de hoge energieprijzen, het gebrek aan opvolging en de crisis doen de rozentelers de das om”, aldus het AVBS.
26 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Het aantal Belgische rozentelers is de afgelopen vijf jaar gehalveerd, van zo’n 80 bedrijven in 2005 tot hooguit 35 nu. “De import van goedkope Afrikaanse rozen, de hoge energieprijzen, het gebrek aan opvolging en de crisis doen de rozentelers de das om”, dat zei Koen Tierens, secretaris van het Algemeen Verbond van de Belgische Siertelers en Groenvoorzieners (AVBS) aan De Morgen.

Met de sierteelt in het algemeen gaat het momenteel niet echt goed, maar het zijn toch vooral de rozenkwekers die zware klappen krijgen. Hun aantal is de laatste jaren meer dan gehalveerd. De productie is gedaald met 30 pct, wat erop wijst dat de bedrijven die overblijven, groter worden. Deze trend blijft niet alleen beperkt tot België, ook in Nederland loopt het aantal bedrijven terug.

Er zijn verschillende oorzaken die aan de basis liggen van de daling van het aantal rozenkwekerijen. Zo ondervinden zij heel wat concurrentie uit lageloonlanden, zoals Kenia, Ethiopië en Ecuador. “De arbeiders verdienen daar naar schatting één dollar per dag. Daarmee kunnen wij niet concurreren”, zegt rozenteler Filip Van Biesen. Rozen uit die landen worden dan ook massaal geïmporteerd in ons land. “Het feit dat het transport zo goedkoop is, werkt dit mee in de hand”, stelt Van Biesen.

Langs de andere kant zorgen ook de hoge energieprijzen voor de malaise in de rozensector. De rozenteelt is een zeer energie-intensieve teelt. Rozen hebben niet alleen warmte, maar ook veel licht nodig. “Daarom willen veel telers investeren in energiezuinige maatregelen, maar ook dat vormt vaak een struikblok”, weet Koen Tierens van AVBS. “Want door de financiële crisis zijn de banken veel minder geneigd om voor zo’n investeringen kredieten te verlenen”.

Ook impact van de crisis op het koopgedrag van de consumenten doet de rozentelers geen goed. Volgens Tierens worden rozen gezien als een luxeproduct en zijn ze dus sterk conjunctuurgevoelig. Tot slot is het gebrek aan een opvolger voor een aantal telers een struikelblok. “Wie geen opvolger heeft gaat geen miljoen investeren in de modernisering van zijn bedrijf”, klinkt het.

Ook teler Lieven Van Hemelrijck uit het Vlaams-Brabantse Asse geeft er dit jaar nog de brui aan. Na 21 jaar heeft hij zijn rozenkwekerij te koop gezet. “Ik verkoop mijn rozen aan 8 cent per roos, terwijl ik 20 tot 25 cent zou moeten hebben om uit de kosten te komen. Ook wilde ik investeren in een installatie voor palmolie ter vervanging van mijn geldverslindende dieselmotor, maar ik krijg geen lening van de bank. Zonder die investering heeft het geen zin om de kwekerij open te houden. Vanaf september sluiten we de deuren”, besluit Van Hemelrijck.

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek