Zuid-Hageland wil natuurbeheer verbeteren door overleg

Met het uitroepen van 2010 tot het jaar van de biodiversiteit, wil het Regionaal Landschap Zuid-Hageland de bioakkerdiversiteit verbeteren. Dat doet het door zowel landbouwers, jagers, natuurbeschermers als overheidspersoneel samen te brengen om ervaringen uit te wisselen en over knelpunten en oplossingen te debatteren.
30 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:54
Lees meer over:

Met het uitroepen van 2010 tot het jaar van de biodiversiteit worden her en der projecten opgestart die dit thema onder de aandacht willen brengen. Zo wil het Regionaal Landschap Zuid-Hageland de bioakkerdiversiteit verbeteren. Dat doet het door zowel landbouwers, jagers, natuurbeschermers als mensen uit overheidsdiensten samen te brengen om ervaringen uit te wisselen en over knelpunten en oplossingen te debatteren.

Het zuidoosten van Vlaams-Brabant wordt onder meer gekenmerkt door een landbouwlandschap met uitgestrekte akkerplateaus. Voor vogels als de veldleeuwerik, de grauwe gors of de patrijs is zo’n landschap de ideale leefomgeving. “Maar de inzet van moderne landbouwtechnieken en de versnippering van het landschap hebben de akkernatuur geen goed gedaan”, weet Freek Verdonckt van het Regionaal Landschap.

Maar Verdonckt merkt dat er verandering in de lucht hangt. “Verschillende organisatie en overheden zijn druk in de weer om natuurwaarden in het landbouwlandschap vooruit te helpen. Bij veel landbouwers groeit ook het besef dat het beheer van landschap en akkernatuur als bijkomende activiteit in te passen is in hun bedrijfsvoering en bovendien rendabel kan zijn”, stelt hij, daarmee doelend op het groeiend succes van beheerovereenkomsten.

Het Regionaal Landschap Zuid-Hageland heeft echter gemerkt dat samenwerken op het terrein niet altijd even eenvoudig is. De oorzaken daarvan zijn divers: praktische haalbaarheid van maatregelen, extra papierwerk, misverstanden of onenigheid over het beheer, wantrouwen, gebrek aan communicatie, enz. “Daarom hebben wij beslist om alle plattelandsactoren te verzamelen om praktijkervaringen uit te wisselen. Op die manier willen we het wederzijds begrip stimuleren”, aldus Verdonckt.

Een paar weken geleden namen zo’n 45-tal landbouwers, jagers, natuurbeschermers en mensen van verschillende overheidsdiensten deel aan de excursie 'De boer op'. Ze bezochten in Landen, Hoegaarden en Tienen diverse inrichtingsprojecten van elkaar en bespraken samen de kansen en knelpunten voor akkernatuur in landbouwgebied. “Zo was er ook aandacht voor de knelpunten die landbouwers ervaren bij maatregelen voor akkervogels en perceelsrandenbeheer”, zegt Freek Verdonckt.

Tijdens het terreinbezoek was het de bedoeling om verschillende instrumenten zoals beheerovereenkomsten, akkerreservaten, wildmaatregelen, enz. toe toetsen aan de praktijk. “We willen een antwoord krijgen op vragen zoals hoe we nog resultaatsgerichter kunnen werken, waar de prioriteiten liggen, welke kansen nog onbenut blijven, welk rol de overheid en instellingen kunnen spelen, enz.", klinkt het

Al de ervaringen die daar werden opgedaan, moeten uitmonden in een debatavond. Die gaat door op 1 april in Landen. “We willen daar zoeken naar oplossingen en aanbevelingen formuleren die het agrarisch natuurbeheer efficiënter en beter haalbaar maken voor iedereen. Tijdens een panelgesprek zullen alle actoren aan bod komen en ook het publiek kan deelnemen aan het debat”, legt Freek Verdonckt uit.

Meer informatie: De debatavond gaat door op donderdag 1 april om 19.30u in Zaal Amfi in Landen. Deelname is gratis, inschrijven is niet nodig - www.rlzh.be.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek