"Wildafweer door landbouwers vraagt om compensatie"

In de Commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement werd van gedachten gewisseld over wildbeheer. Op de agenda stond de overpopulatie en gerichte bestrijding van bepaalde wildsoorten. Het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) nam deel aan de discussie en kijkt vooral uit naar de aangekondigde aanpassing van het Wildschadebesluit.
28 oktober 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:56
Lees meer over:

De voorbije week werd in de Commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement van gedachten gewisseld over wildbeheer. Op de agenda stond de overpopulatie van bepaalde wildsoorten en een gerichte bestrijding van vossen, everzwijnen, houtduiven en ganzen. Het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) nam deel aan de discussie en kijkt vooral uit naar de aangekondigde aanpassing van het Wildschadebesluit.

Met het initiatief van de West-Vlaamse provinciegouverneur in 2009 (een oproep om vossen te bejagen, nvdr) en de recente vraag van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege aan de burgemeesters om aandacht te besteden aan de steeds talrijker voorkomende vos, komt het vossendebat volgens ABS in een stroomversnelling.

Door verschillende Vlaamse parlementairen werd een voorstel van resolutie ingediend om de bestrijding van de vos op gepaste wijze te kunnen uitvoeren. Dat de meningen tussen jagers en landbouwers enerzijds en natuurverenigingen en Vogelbescherming Vlaanderen anderzijds nogal uiteen lopen, is voor iedereen duidelijk.

Ook ABS maakte van de gelegenheid gebruik om haar visie als landbouworganisatie naar voor te brengen. ABS focuste daarbij op de economische gevolgen van bepaalde soorten die schade kunnen veroorzaken zoals ganzen, houtduiven, kauwen of vossen. Daarnaast is ABS ook ingegaan op de mogelijke sanitaire risico’s voor de professionele veehouderij indien er zich vossen of kadavers van wild bevinden op de percelen of bedrijven.

Volgens de landbouworganisatie kan niemand ontkennen dat er steeds meer economische schade wordt aangericht op landbouwbedrijven door het feit dat bepaalde soorten in te grote getale op het platteland aanwezig zijn. Het feit dat er in 2009 via het Soortenbesluit en het Wildschadebesluit een meer gerichte bestrijding kan gebeuren van zwarte kraai, ekster, kauw, gaai en spreeuw noemt ABS een belangrijke stap in de goede richting.

Dat de landbouwers nog preventieve maatregelen moeten nemen, lijkt ABS logisch. “Er zijn evenwel grenzen aan de inspanningen die door onze sector gedragen kunnen worden”, zegt voorzitter Hendrik Vandamme in het ledenblad Drietandmagazine. “Alle mogelijke afschrikkingsmiddelen of afweernetten komen niet zomaar uit de lucht vallen, in tegenstelling tot de schadelijke vogelsoorten.” Volgens Vandamme is een compensatie van de investeringen en de tijd die verjaging vergt op zijn plaats.

De uitvoering van de procedures tot vergoeding van wildschade, die voorzien zijn in het Wildschadebesluit, stootten de voorbije maanden links en rechts op kritiek. Begin juli hadden de landbouworganisaties een onderhoud met het kabinet van minister Schauvliege om de problemen in de praktijk aan de kaarten.

ABS wacht nu met ongeduld op de aanpassing van het Wildschadebesluit. Voor ABS moet het de bedoeling zijn dat de procedure om een schadevergoeding te bekomen, eenvoudiger wordt en dat er meer rekening wordt gehouden met de situatie op het terrein. “Een vlotte en correcte afhandeling van deze dossiers, gecombineerd met een gerichte bestrijding van de soorten die voor overlast zorgen, komt iedereen ten goede en is een oplossing voor de vaak gespannen toestand op het terrein”, aldus Vandamme.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek