'We feed the World' stelt agrobusiness in vraag
nieuwsIn de documentaire gaat de Oostenrijkse filmmaker Erwin Wagenhofer op zoek naar de bron van het voedsel dat we consumeren. Wagenhofer belandt zo in Frankrijk, Spanje, Roemenië, Zwitserland, Brazilië en weer terug in Oostenrijk. Aan het woord komen landbouwers, vissers, agronomen en biologen, maar ook topmensen van de multinationals Nestlé en Pioneer. Het thema is dus voeding en globalisering, een wereld met voedseloverschotten én honger.
"Roofzuchtig kapitalisme". Zo omschrijft Ziegler het huidige systeem van overconsumptie en de geglobaliseerde industrialisatie van de landbouw. In het Spaanse Eljido, met zijn 17.000 hectare het grootste kassencomplex ter wereld, worden aan de lopende band tomaten geteeld. Ook al neemt de droogte in deze regio steeds dramatischere vormen aan. De tomaten worden nadien tegen een derde van de plaatselijke prijs op markten in West-Afrika gedumpt, wat dan weer leidt tot de emigratie van Senegalese boeren.
Het volstaat dus niet dat wij ons gedrag als consument aanpassen. Net als bij het milieu moeten we ons hoogdringend internationaal bezinnen voor een duurzamere voedingsindustrie, zo staat te lezen in De Morgen. Samen met de Al Gore-film An Inconvenient Truth en Our Daily Bread behoort We Feed the World tot het groeiende aantal documentaires dat ons bewust wil maken van de flagrante gevolgen van de huidige milieupolitiek en de industriële voedselproductie op grote schaal.
Meer informatie: We feed the World