Waterschaarste treft jaarlijks 2,67 miljard mensen

Waterschaarste treft elk jaar ten minste 2,67 miljard mensen voor een periode van minstens één maand per jaar, meldt de Universiteit Twente. De universiteit werkte mee aan een onderzoek, waarin de waterconsumptie in 405 stroomgebieden over de hele wereld is geanalyseerd. "We moeten meer voedsel produceren met minder water", waarschuwen de onderzoekers.
16 maart 2012  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:04
Lees meer over:

Waterschaarste treft elk jaar ten minste 2,67 miljard mensen gedurende minstens één maand per jaar, meldt de Universiteit Twente. De universiteit werkte mee aan een onderzoek, waarin de waterconsumptie in 405 stroomgebieden over de hele wereld is geanalyseerd. "Irrigatielandbouw gebruikt nog meer water dan steden en de industrie. We moeten meer voedsel produceren met minder water", waarschuwen de onderzoekers.

"Zoetwater is een schaarse natuurlijke hulpbron. De jaarlijkse beschikbaarheid ervan is beperkt en de vraag ernaar groeit", zegt professor Arjen Hoekstra van de Universiteit Twente en hoofdauteur van het rapport 'Global Monthly Water Scarcity: Blue Water Footprints versus Blue Water Availability'. "Op veel plaatsen in de wereld raakt de zoetwatervoorraad uitgeput: rivieren vallen droog en het waterniveau in meren daalt, net als het grondwaterpeil."

Tussen 1996 en 2005 analyseerden onderzoekers van de Universiteit Twente, het Water Footprint Network, The Nature Conservancy en het Wereldnatuurfonds de rivierstromen in 405 stroomgebieden. Hun onderzoek wees uit dat in 201 stroomgebieden, waarvan in totaal 2,67 miljard mensen afhankelijk zijn, ernstige waterschaarste optrad gedurende tenminste een maand per jaar.

De onderzoekers visualiseren de waterschaarste van maand tot maand want jaarlijkse gemiddelden kunnen verhullen wat er werkelijk aan de hand is in een stroomgebied. Er werd gekeken naar de stromingen die essentieel zijn om kritische ecologische functies in stand te houden. Het onderzoek toont aan hoe het feitelijke watergebruik voor akkerbouw, industrie en drinkwatervoorziening een duurzaam en verantwoord watergebruik op veel plaatsen overstijgt.

Tweeënnegentig procent van onze totale watervoetafdruk gaat volgens het onderzoek naar de landbouw, industrie en drinkwatervoorziening nemen in gelijke mate het resterende deel voor hun rekening. "Per gebied verbruiken steden natuurlijk meer water dan de landbouw, maar het is belangrijk om hierbij te beseffen dat de irrigatielandbouw vier keer meer landoppervlak beslaat dan de steden", aldus co-auteur Brian Richter. "Daarom moeten we de boeren helpen om de meest geavanceerde irrigatietechnieken te implementeren en de productiviteit van door regenwater gevoede bedrijven zo snel mogelijk zien te verbeteren."

"Op plekken waar meerdere maanden van schaarste optreden, zal de concurrentie om water sterk zijn", aldus Richter, "en tijdens perioden van droogte zullen de economische gevolgen voor de landbouw, stroomvoorziening en andere industrieën duidelijk worden." De waterschaarste zoals geschat in het rapport komt sterk overeen met de ecologische achteruitgang en sociaal-economische gevolgen in enkele van de stroomgebieden met het grootste watergebruik.

De resultaten zijn gepubliceerd in het online wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE.

Meer info: Global Monthly Water Scarcity

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek