Wacosta klaagt plannen Rendac aan

Het Waakcomité voor een stankvrij en rein Affligem (Wacosta) klaagt in een brief aan Vlaams Leefmilieuminister Dua de plannen aan van het vilbeluik Rendac uit Denderleeuw om dierlijk vet te verbranden in eigen, niet-aangepaste stoomketels. Het comité kant zich ook tegen de plannen inzake slibverwerking.
9 oktober 2000  – Laatste update 4 april 2020 14:25
Het Waakcomité voor een stankvrij en rein Affligem (Wacosta) klaagt in een brief aan Vlaams Leefmilieuminister Dua de plannen aan van het vilbeluik Rendac uit Denderleeuw om dierlijk vet te verbranden in eigen, niet-aangepaste stoomketels. Het comité kant zich ook tegen de plannen inzake slibverwerking. Het vreest dat beide projecten zeer nefaste gevolgen zullen hebben op het vlak van luchtvervuiling.

Wacosta klaagt al sinds jaar en dag de stankhinder aan die afkomstig is van het vilbeluik dat zich bevindt op het grondgebied van Denderleeuw net op de grens met Affligem. Ondanks herhaalde acties en inspanningen die het bedrijf deed is de geurhinder in de omgeving volgens het comité nog niet echt afgenomen. In haar brief aan Dua klaagt de groep erover dat de actuele geurstudies, waartoe de milieuvergunning het bedrijf verplicht, onvoldoende wetenschappelijk worden uitgevoerd.

In haar antwoord stelt Dua dat de Rendac-plannen kaderen in de uitbouw van een gescheiden verwerkingslijn waarvan de eindproducten niet meer in de voedingsketen komen als veevoeder maar vernietigd worden. Er werd hiervoor echter nog geen milieuvergunningsaanvraag ingediend. Wat de geurhinder betreft wijst ze erop dat de geurstudie uit 1998 geleid heeft tot saneringen die in 1999 werden uitgevoerd.

Recent werd gestart met de bouw van een biofilter die de lucht zal behandelen afkomstig uit de onreine zone van de productiehal. Een nieuwe geurstudie leerde immers dat de grootste hinder voor de omgeving hiervan afkomstig is.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek