nieuws

Waar is Vlaamse garnaal naartoe?

nieuws
Omdat het sop de kool niet meer waard is, zijn de grote schepen gestopt met de vangst van garnalen. "Onze grote schepen vingen dagelijks nog goed 30 tot 50 kilogram, terwijl ze in toptijden elk ruim 800 kilo ophaalden", luidt het bij Purus. Vijf Oostendse vissers vangen wél nog Vlaamse garnalen. Met hun kleine bootjes halen ze dagelijks elk zo'n vijftig kilogram binnen. Wat er dit voorjaar met de garnaal gebeurd is, blijft intussen een open vraag.
15 februari 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:41
De vangst van de Belgische garnaal is in mekaar gestuikt en bedraagt nu nog amper 250 kilogram per dag, tegenover tien ton in betere tijden. De grote schepen die varen onder het Belgische Purus-label, zijn zelfs geheel gestopt met de vangst. De enigen die nu nog Belgische garnaal aan wal slepen, zijn vijf Oostendse vissers. In de supermarkt loopt de prijs voor een kilo gepelde garnalen intussen op tot 46 euro.

Waar is de Belgische garnaal - befaamd om zijn zachte smaak - naartoe? De vraag van één miljoen die momenteel zowat de hele visserijsector bezighoudt. "Onze grote schepen vingen dagelijks nog goed 30 tot 50 kilogram, terwijl ze in toptijden elk goed 800 kilo ophaalden. Met die minuscule oogst kunnen we zelfs geen percentage van de verstookte brandstof van onze kotters betalen. We zijn er dan maar mee gestopt. Voorlopig vangen we gewoon vis", zegt Geert Deman van Purus.

Het is de eerste keer dat Purus zo'n beslissing neemt, overigens één met zeer verstrekkende gevolgen. "Vanaf nu is er geen Belgische garnaal meer verkrijgbaar. Niet in de supermarkten, niet in de viswinkel, nergens". Dat laatste klopt maar voor 98 procent. Vijf Oostendse vissers - ze noemen zichzelf met de nodige trots de 'laatsten de Mohikanen' - vangen wél nog garnalen. "Met onze kleine bootjes halen we per dag elk zo'n 50 kilogram binnen. De Belgische garnaal? Dat zijn wij vijven met onze 250 kilogram per dag. Als we al aan die hoeveelheid geraken".

De vijf vissers leveren hun garnaal exclusief aan de vistrap in Oostende én in enkele restaurantjes in de buurt. "Wie echte Belgische én verse garnaal wil, moet hier zijn. Supermarktklanten moeten zich geen illusies maken: zij eten Nederlandse of Duitse garnaal - al dan niet flink aangestijfd met bewaarmiddelen -, wat het etiket ook mag beweren". Een sector in een tunnel zonder licht aan het einde? "Niet te somber", meent Geert Deman van Purus. "In mei hopen wij de vangst te kunnen hervatten met onze vloot. Normaal gezien is het garnaalbestand dan terug op peil en zal de vangst navenant zijn".

Wat er dit voorjaar met de garnaal gebeurd is, blijft een open vraag. Volgens sommige wetenschappers is het water van de zee te warm geworden, waardoor de garnaal naar koelere, voedingsrijkere oorden verhuisd is. "Wij zien het anders", zegt Luc Bogaert, één van de vijf garnalenvissers. "Garnaal is zowat het enige zeedier dat vrij onbeperkt mag gevangen worden. Iedereen met een boot zit er dus achter, maar ook de vissen die wij nu niet meer mogen vangen, doen zich tegoed aan de garnalen. Ik moet er geen tekening bij maken, hè".

Door het geringe aanbod is de prijs voor een kilo gepelde grijze Noordzeegarnalen in de supermarkt zowat opgelopen tot 46 euro per kilogram. Geen jaar geleden was dat 31 euro. "De psychologische grens van 50 euro komt in zicht", zegt Geert Deman van Purus.(KS)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek