Vogelgriep maakt 100ste slachtoffer in Indonesië
nieuwsSinds december werden wereldwijd vogelgriepuitbraken gemeld in 15 landen. Behalve in China, Polen en Groot-Brittannië ging het telkens om gevallen bij gedomesticeerd pluimvee. Toch is men bij de FAO niet pessimistisch: "We hebben veel vooruitgang geboekt bij het onder controle houden van H5N1. De strijd tegen vogelgriep kan nu veel efficiënter aangepakt worden dan drie jaar geleden", zegt Joseph Domenech, de baas van de veterinaire dienst bij de landbouw- en voedselorganisatie van de VN.
Domenech voegt er wel aan toe dat de crisis nog lang niet voorbij is. Naast Indonesië is de toestand het meest zorgwekkend in Bangladesh en Egypte. In Bangladesh waart het virus rond in 21 van de 64 districten. De lokale monitoring en controle volstonden tot hiertoe niet om de verspreiding van het virus af te remmen, waardoor het land nu extra assistentie krijgt van de FAO. Hetzelfde geldt voor Egypte, waar vaccinatiecampagnes relatief succesvol waren op grote pluimveebedrijven, terwijl die preventiemaatregel niet toegepast werd door kleine pluimveeboeren.
Verder wordt gevreesd dat H5N1 een sterke poot aan grond krijgt in West-Afrika na recente uitbraken in Benin, Ghana, Nigeria en Togo. "In Nigeria heeft de regering forse inspanningen geleverd om de vogelgriep in te dijken, maar het land blijft een potentiële bron voor uitbraken in de buurlanden", waarschuwt Domenech.
In Europa waren er onlangs gevallen van vogelgriep in Duitsland, Polen, Rusland en Groot-Brittannië. "De detectie en bestrijding van vogelgriep zijn met name in de EU erg effectief. Maar opmerkelijk is dat we veel besmettingen zien opduiken die niet veroorzaakt werden door trekvogels. Dat doet vragen rijzen naar andere besmettingswegen en infectiereservoirs, zoals loslopende eenden", zegt Domenech.(KS)