Vlaanderen maakt werk van duurzamere glastuinbouw

Vlaanderen wil via het proces van Innovatief Aanbesteden de glastuinbouwsector helpen in haar zoektocht naar technologie die de energie-efficiëntie van serres kan verhogen. “Met dit zeer innovatieve project maken we de glastuinbouw minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en energie van buitenaf”, zegt minister voor Innovatie Ingrid Lieten.
10 februari 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:58
Lees meer over:

Vlaanderen wil via het proces van Innovatief Aanbesteden de glastuinbouwsector helpen in haar zoektocht naar technologie die de energie-efficiëntie van serres kan verhogen. “Hiermee maken we de glastuinbouw minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en energie van buitenaf. Omdat het gaat om technologie die nog niet bestaat, is het proces van Innovatief Aanbesteden ideaal”, zegt innovatieminister Ingrid Lieten (sp.a).

Via het proces van Innovatief Aanbesteden wil de Vlaamse regering het innovatiegedrag bij overheid en bedrijven stimuleren. Dit betekent dat de overheid bij de aanbesteding innovatieve doelstellingen nastreeft en dus in zekere zin innovatie “koopt”. Voor de pilootfase van het Vlaams Actieplan Innovatief Aanbesteden is een budget voorzien van tien miljoen euro, verdeeld over de 13 beleidsdomeinen.

De constructie van serres voor de glastuinbouw evolueert steeds meer naar een multidisciplinair gebeuren op het vlak van de constructie van kassen, de sturing van het klimaat en het beheer van de grondstoffenstromen, zoals warmte, CO2, water, nutriënten, gewasbeschermingsmiddelen, enz. De glastuinbouwsector is constant op zoek naar technologieën die de energie-efficiëntie verbeteren en de globale duurzaamheid van de serres verhogen.

In dat kader zal het Kenniscentrum Innovatief Aanbesteden een marktconsultatie organiseren onder de vorm van een Innovatieplatform. Het werkt daarvoor samen met het Departement Landbouw en Visserij en het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). Dit platform start op 1 maart 2011 en zal nagaan of er al dan niet geïntegreerde oplossingen in de markt aanwezig zijn die het gevraagde kunnen realiseren.

De overheid nodigt daarvoor specifieke partijen uit met kennis over de constructie van serres, scherm- en isolatietechnieken, luchtbehandelingstechnieken met het oog op ontvochtiging en recuperatie van energie, klimaatregeling, korte- en lange termijn energieopslag, gebruik van opwaardering van restwarmte en CO2, bijkomende elektriciteitsopwekking, enz.

De concepten die aangeboden worden, moeten een aantoonbaar en wezenlijk voordeel bieden op vlak van primair energiegebruik, economisch haalbaar zijn en technisch toepasbaar zijn voor de professionele glastuinbouwbedrijven. Als na de fase van marktverkenning blijkt dat er voldoende potentieel bestaat, kunnen in een latere fase operationele prototypes worden ontwikkeld. Dat gebeurt via het proces van precommerciële aanbesteding waarvoor overheidsmiddelen beschikbaar zijn.

Volgens minister-president Kris Peeters (CD&V) zijn innovatie en samenwerking de basis om uit te groeien tot een duurzame en concurrentiële landbouw. "De samenwerking tussen IWT en het Departement Landbouw en Visserij helpt ongetwijfeld mee bouwen aan een duurzaam bestaan van onze glastuinbouwbedrijven”, meent hij. Hij wordt daarin gesteund door minister Lieten. “We hebben creatieve en vernieuwende ideeën nodig om oplossingen te vinden voor grote maatschappelijke problemen zoals de opwarming van de aarde”, meent de innovatieminister.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek