nieuws

Vette Os brengt hoofd van slager niet op hol

nieuws
Slager Bob De Waele uit Meise beleefde zondag zijn 'moment de gloire'. Op de nationale prijskamp 'De Vette Os' in Antwerpen kaapte hij met één van zijn vaarzen de hoofdprijs weg. "Samen met kweker Jos Hanselaer heb ik hier anderhalf jaar naartoe gewerkt. Het was ook uitzonderlijk dat maar liefst 36 van mijn dieren op hetzelfde moment klaar waren voor deze prijskamp. Het was dus nu of nooit". De Waele is niet van plan zijn prijsbeest te verkopen. "Ze mogen geven wat ze willen. De week voor Pasen ga ik de vaars zelf slachten".
14 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:36
Slager Bob De Waele uit Meise beleefde zondag zijn 'moment de gloire'. Op de nationale prijskamp 'De Vette Os' in Antwerpen kaapte hij met één van zijn vaarzen de hoofdprijs weg. "Dit is het van het voor mij. Samen met kweker Jos Hanselaer heb ik hier anderhalf jaar naartoe gewerkt. Het was ook uitzonderlijk dat maar liefst 36 van mijn dieren op hetzelfde moment klaar waren voor deze prijskamp. Het was dus nu of nooit". Aan de overwinning hangt buiten een beker geen tastbare prijs vast. "Maar de eer is in dit geval onschatbaar".

Met zijn deelname was De Waele niet aan zijn proefstuk toe. "Twintig jaar geleden heb ik ook al eens gewonnen, maar nu was ik echt bijna zeker van mijn stuk. Zo'n lichting is echt uitzonderlijk. Van bij de geboorte is het al duidelijk welke dieren later voor de prijzen gaan". Kweker Jos Hanselaer uit Zele is aan zijn derde kampioenstitel toe en ontfermt zich over de dieren van Bob.

De vaarzen worden gekweekt volgens de strenge normen van het VITA-project. "Dat betekent dat ze zo natuurlijk mogelijk worden grootgebracht en op een diervriendelijke manier. De jongste zes maanden mogen bijvoorbeeld ook geen antibiotica meer worden toegediend omdat er een risico bestaat dat de mens immuun zou worden voor bepaalde antibiotica. Alles wordt ook minitieus bijgehouden van bij de geboorte. De stukken van het dier worden zelfs gemerkt zodat ze traceerbaar zijn van kweker tot beenhouwer", weet Hanselaer.

Bob De Waele is niet van plan zijn prijsbeest te verkopen. "De warenhuizen staan na zo'n overwinning te trappelen om het dier over te kopen. In het hele land wordt daar dan reclame voor gemaakt, terwijl natuurlijk maar een bepaald aantal mensen effectief met dat vlees naar huis gaan", beweert de slager. "Maar ze mogen mij geven wat ze willen, ik hou voet bij stuk. De vaars gaat nog naar twee kleinere prijskampen en wordt de week voor Pasen geslacht. Met Pasen kan ik de klanten in mijn slagerij dan het vlees aanbieden".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek