Verliest vermeende hormonenhandelaar fortuin?
nieuwsDe vondst van het fortuin is het gevolg van een doorgedreven financieel onderzoek, nadat Walter Verdroemme in 2003 tegen de lamp was gelopen in een hormonenzaak. Hoe hij precies aan de duistere miljoenen raakte, is niet duidelijk. Zelf geeft hij er geen uitleg over. Het parket is er na onderzoek wel van overtuigd dat Vandroemme en zijn vrouw het onmogelijk verdiend kunnen hebben met hun bedrijf NV Voeders Vandroemme. De verdachten kregen de kans om te bewijzen dat het geld zuiver is, maar dat is hen nog niet gelukt.
Groot was de verbazing bij de speurders, toen ze tijdens het hormonenonderzoek van "een bron" te horen kregen dat het echtpaar Vandroemme enorme bezittingen had in Roemenië en Canada. De investeringen op het toeristische Canadese eiland Manitoulin (Ontario), het grootste zoetwatereiland ter wereld, spreken tot de verbeelding. Vandroemme pompte naar schatting 6 miljoen euro in wat een aantrekkelijk 'resort' voor ontspanning en recreatie moest worden. Het echtpaar begon er de aanleg van een golfterrein en verwierf er ook een villa en twee boerderijen.
De plannen in Roemenië zijn goed voor naar schatting 5 miljoen euro. De Vandroemmes trokken al in 1998 naar Zuid-Roemenië, naar de dorpen Galbinasi en Nuci. Ze werden gelokt naar het voormalige Oostblokland door een Belg die er actief was in de goksector. Ze zouden samen met hem investeren en konden daarvoor meteen 2,5 miljoen euro op tafel leggen. De West-Vlamingen bemachtigden er eveneens een olieslagerij en een kippenkwekerij van 17 hectare.
De olieslagerij boekte officieel minieme winsten, die door de koersschommelingen zelfs uitdraaiden op verliezen. Wat de kippenkwekerij opbracht, is niet duidelijk. Speurders vonden wel grote geldbewegingen op de rekeningen van de Roemeense vennootschappen van de Vandroemmes. Er zijn ook sterke aanwijzingen dat de boekhouding van de Roemeense bedrijven werd vervalst en dat de bedrijfjes niets meer waren dan dekmantels en witwasmachines voor crimineel geld. De Roemeense eigendommen liggen nog niet onder gerechtelijk beslag.
Het gerecht deed vervolgens onderzoek naar het vermogen van de veevoederfabrikant in België. Het echtpaar kocht appartementen in Koksijde en Gent. Ze wonen in een riante villa in Nieuwpoort die ze cash betaalden. Hun gezamenlijke officiële inkomen is vrij beperkt: 500.000 euro over een periode van 21 jaar, of 23.000 euro per jaar. Het echtpaar werd na het omstandig financieel onderzoek verhoord. Of beter, de speurders deden een poging om de twee aan de tand te voelen. Het verhoor van Walter Vandroemme werd een scheldpartij, waarop de man weigerde nog te antwoorden op de vragen. Zijn echtgenote draaide rond de pot en vertelde zich niet veel meer te herinneren.
Een kroongetuige die met hen in Canada samenwerkte, vertelde het gerecht dat Walter Vandroemme hem ooit in een loslippige bui toevertrouwde dat de fondsen afkomstig waren van een hormonenhandel. Als de rechter het parket volgt, dan gaat het fortuin van de verdachten naar de schatkist.(GL)