Verdeeldheid over ggo-tarwe bij grote graanexporteurs

Landbouwverenigingen in de VS, Canada en Australië hebben een overeenkomst ondertekend om een "gesynchroniseerde" commercialisering van genetisch gemodificeerde tarwe te ondersteunen. Op die manier willen ze de industrie aanmoedigen om op zoek te gaan naar een transgene variant van de klassieke tarwe. Niet iedereen vindt het initiatief een goed idee.
18 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

Landbouwverenigingen in de VS, Canada en Australië hebben een overeenkomst ondertekend om een "gesynchroniseerde" commercialisering van genetisch gemodificeerde tarwe te ondersteunen. Op die manier willen ze de industrie aanmoedigen om op zoek te gaan naar een transgene variant van de klassieke tarwe. Niet iedereen vindt het initiatief een goed idee.

Van het belangrijkste voedselgewas ter wereld is nog altijd geen transgeen zaad verkrijgbaar. Vijf jaar geleden schrapte de Amerikaanse agroreus Monsanto plannen voor de commercialisering van een herbicidetolerante tarwevariëteit nadat een storm van protest de kop opstak bij Amerikaanse graanhandelaars, die ermee dreigden om alle tarwe uit de VS te boycotten indien een ggo-variëteit zou geteeld worden. 

Op belangrijke Amerikaanse exportmarkten zoals Europa en Azië ligt de introductie van transgene tarwe erg gevoelig. Maar een aantal organisaties in de VS, Canada en Australië zijn er niettemin van overtuigd dat de acceptatiegraad toeneemt. Ze zien vooral heil in transgene variëteiten die droogtetolerant zijn of extra efficiënt kunnen omspringen met stikstof.

"Tarwe houdt geen gelijke trend met de stijgende opbrengsten bij maïs en soja", zegt voorzitter Byron Richard van de North Dakota Grain Growers Association aan het persagentschap Reuters. "We moeten ervoor zorgen dat tarwe competitief blijft". In schril contrast met de afwezigheid van ggo-tarwe spelen transgene maïs en soja een dominante rol op de Amerikaanse markt.

Monsanto is op dit ogenblik niet bezig met de ontwikkeling van ggo-tarwe, maar bij het bedrijf stelt men wel vast dat de houding bij de boeren aan het veranderen is. "De nieuwe overeenkomst die de organisaties ondertekend hebben, is een hart onder de riem", aldus woordvoerster Trish Jordan. "Als de marktomstandigheden het toelaten, duiken er misschien nieuwe opportuniteiten op om weer iets te gaan doen met tarwe".

Van de Canadese Wheat Board, die over een monopolie beschikt voor de verkoop van tarwe en gerst uit het westen van Canada, hoeft Monsanto voorlopig geen steun te verwachten. "De ondertekening is een blinde beslissing. Men had beter eerst eens naar de consument geluisterd", reageert woordvoerster Maureen Fitzhenry van de Wheat Board. "Boeren zijn niet happig om exportmarkten te verliezen omdat consumenten geen vertrouwen hebben in ggo's".

Transgene tarwe zou weinig populair zijn in veel afzetmarkten die belangrijk zijn voor Canada, zegt de graananalist Jerry Kassen. Bovendien hebben boeren de voorbije tien jaar hun productiemethode verbeterd en er zijn nieuwe variëteiten op de markt gekomen die bewijzen dat een verhoging van de opbrenst mogelijk is zonder genen te wijzigen, zo luidt het.

De organisaties die front willen vormen voor de ontwikkeling, productie en commercialisering van transgene tarwe zijn de National Association of Wheat Growers, US Wheat Associates, de North American Millers' Association, de Grain Growers of Canada, the Western Canadian Wheat Growers Association, de Alberta Winter Wheat Producers Commission, de Grains Council of Australia, de Grain Growers Association en de Pastoralists and Graziers Association of Western Australia.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek