Verburg trekt 1,7 miljoen euro uit voor vleesvervangers

De Nederlandse landbouwminister Gerda Verburg roept ondernemers op om alternatieven voor dierlijke eiwitten te ontwikkelen. Het gaat bijvoorbeeld om plantaardige eiwitten en andere eiwitbronnen zoals algen, wieren, schimmels en insecten maar ook kweekvlees. Voor de beste ideeën stelt de regering een bedrag van 1,7 miljoen euro ter beschikking.
17 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:50

De Nederlandse landbouwminister Gerda Verburg roept ondernemers op om alternatieven voor dierlijke eiwitten te ontwikkelen en op de markt te brengen. Het gaat bijvoorbeeld om plantaardige eiwitten en andere eiwitbronnen zoals algen, wieren, schimmels en insecten maar ook kweekvlees. Voor de beste ideeën stelt de regering in totaal een bedrag van 1,7 miljoen euro ter beschikking.

Verburg wil dat consumenten kunnen kiezen uit een ruimer aanbod van duurzaam geproduceerde eiwitten. Daarom is ze op zoek naar innovatieve ondernemers die marktrijpe ideeën hebben over nieuwe eiwitrijke voedingsmiddelen of over vernieuwende marketingconcepten die de consumenten verleiden tot de aankoop van duurzamer geproduceerde eiwitten.

De ondernemers met de beste ideeën zullen op kosten van het Nederlandse landbouwministerie een haalbaarheidsonderzoek mogen uitvoeren. De concepten die economisch levensvatbaar blijken te zijn, kunnen vervolgens participeren aan een traject om hun product of dienst verder te ontwikkelen. De subsidies zijn bedoeld voor de beide fases van het onderzoek.

Door een toenemende welvaart en stijgende wereldbevolking zit de consumptie van vlees, vis en andere dierlijke eiwitten in de lift. De huidige productie en consumptie van dierlijke eiwitten legt een groot beslag op ruimte, water, milieu en biodiversiteit. "Zonder ingrijpen kan het ecosysteem dit niet blijven dragen", waarschuwt Verburg. "Om de draagkracht te herstellen is een omschakeling nodig naar een duurzamere consumptie van plantaardige en dierlijke eiwitten. Nederland kan hierbij een actieve rol spelen".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek