"Veel meer antioxidanten in biologische voeding"
nieuwsIs bio-eten gezonder dan groenten en fruit uit de klassieke landbouw? Of is het een soort lifestylekeuze voor hippe stedelingen met te veel geld? Het eerste dus, tenminste als we een vier jaar durend onderzoek van de Europese Unie mogen geloven. Onder leiding van de universiteit van Newcastle teelden boeren en wetenschappers her en der in de Europese Unie op 33 percelen groenten en fruit op de biologische en de klassieke manier. Ze deden ook hetzelfde met vee. Vervolgens analyseerden ze de oogst en de teelt. De definitieve resultaten zullen de komende maanden mondjesmaat vrijgegeven worden.
Maar de eerste voorlopige onderzoeksgegevens zijn op z'n zachtst gezegd ophefmakend. Professor Carlo Leifert, coördinator van het onderzoek: "Dit zou toch iedereen tot nadenken moeten aanzetten. En voor al diegenen die de voorgeschreven vijf stukken groenten en/of fruit per dag niet halen, is dit goed nieuws. Als je biologisch eet, kom je met vier stuks toe". Patrick Mullie voegt er een kanttekening aan toe: "Dit gaat over de groente of het fruit die je oogst. Maar wat je effectief binnenkrijgt aan antioxidanten hangt af van de versheid, de bereidingswijze. In sommige gevallen is het bijvoorbeeld beter om blikgroenten te bereiden dan vers te eten".
"Het lichaam heeft ook geen onbeperkte hoeveelheid antioxidanten nodig. Er is een juiste dosis maar we kennen die nog niet", zegt Patrick Mullie nog. "Het probleem is nog altijd dat veel mensen te weinig groenten en fruit eten. Zeggen dat je van bio met vier stuks genoeg hebt, is mijns inziens een foute boodschap. Het is beter er vijf te eten, al komen die uit de klassieke landbouw en eet je ze zelfs uit blik. Door de prijs is bio ook lang niet voor iedereen weggelegd".(KS)
Meer informatie: Quality Low Input Food
Poll: Bent u ervan overtuigd dat biologische voeding gezonder is dan gangbaar geproduceerd voedsel?