Vanthemsche verwijt AB InBev "brutaal machtsmisbruik"

Dat AB InBev de betalingstermijnen voor zijn toeleveranciers optrekt tot 120 dagen is in het verkeerde keelgat geschoten bij Piet Vanthemsche. "Ik vind het een regelrechte schande dat een monopolistisch bedrijf de liquide middelen van zijn toeleveranciers wegzuigt om nog groter te worden", aldus de Boerenbond-voorzitter.
25 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

Dat AB InBev de betalingstermijnen voor zijn toeleveranciers optrekt tot 120 dagen is in het verkeerde keelgat geschoten bij Piet Vanthemsche. "Ik vind het een regelrechte schande dat een monopolistisch bedrijf de liquide middelen van zijn toeleveranciers wegzuigt om nog groter te worden, waardoor ze nadien diezelfde leveranciers nog meer onder druk kunnen zetten", aldus de Boerenbond-voorzitter.

Vanthemsche is nog niet vergeten dat AB InBev tijdens de voedselcrisis in 2007 en 2008 tot tweemaal toe de bierprijs verhoogde omdat de graanprijs steeg. "Van een verlaging naar aanleiding van de weer dalende graanprijzen hebben we sindsdien niets meer vernomen. Er is er ook geen geweest. Dit zijn ondernemingen die, in tegenstelling tot de landbouw, hun wil aan de markt kunnen opleggen en hun gestegen kosten aan de consument kunnen doorrekenen".

Nog meer moeite heeft Vanthemsche met de manier waarop de brouwer nu zijn wil oplegt aan de toeleveranciers. "Wie het voorrecht heeft om aan InBev te mogen leveren, zal dus in het vervolg vier maanden op zijn geld mogen wachten. Het bedrijf heeft namelijk cash nodig om zijn megalomane overnameplannen te kunnen financieren. En dat geld moet dus maar van de toeleveranciers komen, dikwijls kleinere bedrijven die geen keuze hebben".

Volgens Vanthemsche gaat het om een voorbeeld van "onethisch ondernemen", zeker omdat in deze crisisperiode zowel de overheid als de werkgeversorganisaties een prioriteit maken van het tijdig betalen van facturen. "Ik hoop dat de overheid hard tegen dergelijke praktijken zal optreden", besluit de voorzitter van Boerenbond.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek