nieuws

VS en Zuid-Korea bereiken compromis over rundvlees

nieuws
Ondanks hevig straatprotest hebben de VS en Zuid-Korea na tien maanden onderhandelen een akkoord bereikt over een vrijhandelsverdrag. Over de dossiers van het varkensvlees en sinaasappelen werd eerder al overeenstemming bereikt. Uiteindelijk kwam ook een compromis voor de invoer van Amerikaans rundvlees in Zuid-Korea uit de bus. De Zuid-Koreanen willen hun markt weer openen mits een positief advies van de OIE. Bovendien zouden ze hun invoertarief slechts geleidelijk afbouwen over een periode van tien jaar.
2 april 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:37
Met hevig straatprotest op de achtergrond hebben de VS en Zuid-Korea tien maanden onderhandeld over een bilateraal handelsverdrag. Net voordat de Amerikaanse deadline afliep, bereikten de onderhandelaars maandag alsnog een akkoord. Over de dossiers van het varkensvlees en sinaasappelen werd eerder al overeenstemming bereikt. Uiteindelijk kwam ook een compromis voor de invoer van Amerikaans rundvlees in Zuid-Korea uit de bus.

Voor de VS is de deal met Zuid-Korea het belangrijkste handelsverdrag sinds de geboorte van de NAFTA in 1994. De handel tussen beide landen was vorig jaar goed voor 74 miljard dollar en studies hebben uitgewezen dat het vrijhandelsverdrag dat cijfer met twintig procent kan doen groeien. Gemiddeld zullen de invoertarieven voor industriële producten in beide landen dalen met 85 procent, en dit gespreid over een termijn van drie tot 15 jaar.

De automobielsector en het rundvlees waren de laatste knelpunten die werden opgelost. In de overeenkomst staat niets over rundvlees, maar de Amerikanen hebben wel de mondelinge toezegging op zak dat de Zuid-Koreanen hun markt voor rundvlees uit de VS hernemen indien de OIE een positief advies verstrekt over de gezondheidsrisico's die met de consumptie van het vlees gepaard gaan. In 2003 sloot Zuid-Korea zijn grenzen nadat BSE was opgedoken in de VS. Vorig jaar werd de ban opgeheven, maar dat duurde niet lang omdat de eerste drie leveringen niet conform de afspraken verliepen.

De autoriteiten in Seoel vrezen niet dat ze straks overstelpt zullen worden met Amerikaans rundvlees. Ze gaan ervan uit dat het invoertarief van 40 procent mag afgebouwd worden over een termijn van tien jaar, "veel langer dan de Amerikanen tijdens de onderhandelingen eisten". Of die uitleg zal volstaan om de onrust bij de Zuid-Koreaanse boeren weg te nemen, is nog maar zeer de vraag. Wel wordt verwacht dat het Zuid-Koreaanse parlement zonder veel moeite het verdrag zal goedkeuren.(KS)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek