nieuws

VN vraagt aandacht voor geleidelijke klimaatverandering

nieuws
“Geleidelijke klimaatverandering kan in de toekomst dramatische gevolgen hebben voor de voedselproductie van ontwikkelingslanden”, waarschuwt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). Daarom moet landbouw in ontwikkelingslanden vandaag al meer weerbaar gemaakt worden.
1 april 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:59
Lees meer over:

“Geleidelijke klimaatverandering kan dramatische gevolgen hebben voor de voedselzekerheid in ontwikkelingslanden”, waarschuwt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). Daarom moet de landbouw vandaag al meer weerbaar gemaakt worden, moet voedselzekerheid opgenomen worden als indicator van kwetsbaarheid en moeten aangepaste gewassen ontwikkeld worden.

“Momenteel wordt voornamelijk geconcentreerd op korte termijngevolgen van de klimaatverandering, veroorzaakt door extreme weersomstandigheden”, zegt Alexander Müller van de FAO naar aanleiding van een advies over het VN Framework Convention inzake klimaatverandering. Hij erkent dat deze problemen aandacht verdienen, maar wijst erop dat meer geleidelijke veranderingen een grotere invloed kunnen hebben op het landbouwsysteem, met potentieel desastreuze gevolgen voor de voedselzekerheid in de periode van 2050 tot 2100. “Daarom moeten we vandaag al inspanningen leveren om de landbouw in ontwikkelingslanden meer weerbaar te maken.”

In het advies haalt de FAO een aantal beleidsmaatregelen aan die de voedselzekerheid kunnen beschermen. Zo stelt het VN-orgaan voor om voedselzekerheid op te nemen als indicator van kwetsbaarheid voor klimaatverandering. “Veranderingen in temperatuur en neerslag, en de plagen en ziekten die daarvan het gevolg zijn, kunnen de voedselproductie immers verlagen. De voedselvoorziening van mensen in armoede die leven in importerende landen komt daardoor in het gedrang. Daarom is het logisch dat we voedselzekerheid opnemen als indicator van kwetsbaarheid”, stelt Müller.

“Daarnaast moeten ‘aanpassingsmechanismen’ meer rekening houden met de risico’s van geleidelijke veranderingen in het klimaat, zeker wat voedselzekerheid betreft”, stelt FAO. Zo wijst de organisatie op de noodzaak om voedselgewassen te ontwikkelen die beter aangepast zijn aan de toekomstige klimaatkenmerken. Deze gewassen moeten resistent zijn tegen hitte, droogte, overstromingen en zout water. Daarom moet het genetisch materiaal van de huidige gewassen volgens de FAO zo veel mogelijk onderzocht worden met het oog op de toekomstige groeiomstandigheden.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek