VLM vordert voor 167.000 euro beheervergoedingen terug

VLM gaat voor 167.000 euro beheervergoedingen terugvorderen bij in totaal 83 landbouwers. Uit jaarlijkse controles ter plaatse en uit administratieve opvolging bleek dat zij hun beheerovereenkomst niet correct hebben uitgevoerd. De betrokken landbouwers worden in een aangetekend schrijven op de hoogte gebracht.
5 oktober 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:56
Lees meer over:

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) gaat voor 167.000 euro beheervergoedingen terugvorderen bij in totaal 83 landbouwers. Uit jaarlijkse controles ter plaatse en uit administratieve opvolging bleek dat zij hun beheerovereenkomst niet correct hebben uitgevoerd. De betrokken landbouwers worden in een aangetekend schrijven op de hoogte gebracht van de vastgestelde onregelmatigheid.

Door het sluiten van één of meer beheerovereenkomsten hebben bijna 4.200 Vlaamse land- en tuinbouwers zich de voorbije jaren geëngageerd om op hun bedrijf maatregelen te nemen die het milieu en de natuur ten goede komen. Zij krijgen daarvoor een vergoeding die deels wordt betaald met Europese middelen en deels met Vlaamse middelen.

Om na te gaan of de afgesproken maatregelen worden nageleefd, worden jaarlijks controles ter plaatse uitgevoerd. Als daaruit blijkt dat de beheerovereenkomst niet correct wordt uitgevoerd, wordt dit vastgesteld met een inspectieverslag. Daarnaast kan ook uit administratieve opvolging blijken dat aan de voorwaarden van de overeenkomst niet is voldaan. Dat kan gebeuren bij overnames, bij aanvragen tot voortijdige beëindiging of bij het aanpassen van beheerovereenkomsten.

In beide gevallen wordt de landbouwer via een aangetekend schrijven op de hoogte gebracht van de vaststellingen en van de beslissing of de beheervergoeding al dan niet verschuldigd is. Is de vergoeding niet verschuldigd dan wordt ze ofwel niet uitbetaald ofwel teruggevorderd. Een landbouwer kan wel in beroep gaan tegen de beslissing van VLM.

In totaal wordt een bedrag van 167.000 euro teruggevorderd bij 83 landbouwers. “Dat is 0,2 procent van de uitbetaalde bedragen van de betrokken werkjaren (van 2003 tot 2009)”, aldus VLM. Het teruggevorderde bedrag is het grootst bij de beheerovereenkomst Water. Landbouwers moeten 59.000 euro teruggeven aan VLM omdat ze hun bemestingsregister niet of onvolledig hebben ingevuld of omdat ze bemestingsbeperkingen niet hebben nageleefd.

Bij de beheerovereenkomsten Perceelsrandenbeheer wordt 40.000 euro teruggevorderd omwille van een perceelsrand die te kort of te smal is, omdat er gemaaid werd voor 15 juni, omdat er bestrijdingsmiddelen werden gebruikt of omdat de randen niet gelegen zijn langs een waterloop of een ander kwetsbaar element. In sommige gevallen was er geen perceelsrand aanwezig.

Daarnaast wordt er bij landbouwers die een beheerovereenkomst Weidevogelbeheer afsloten 29.000 euro teruggevorderd. Meestal gebeurde dit omdat het perceel geen (meerjarig) grasland is of omdat de veebezetting meer dan twee grootvee-eenheden per hectare bedraagt. Wat de erosiestroken betreft, stelde VLM vast dat de grasstrook vaak te kort of te smal is of dat de aangegeven teelt niet geldig is. Hiervoor wordt 21.000 euro teruggeëist.

Bij de beheerovereenkomst Kleine landschapselementen werd in een aantal gevallen vastgesteld dat die landschapselementen er niet waren of dat ze gaten vertoonden. Ook werden soms bestrijdingsmiddelen gebruikt in deze elementen. In totaal wordt hiervoor 13.000 euro teruggevorderd. Tot slot wordt er ook 5.000 euro teruggevraagd voor beheerovereenkomsten Natuur en botanisch beheer, vaak omdat het bemestingsverbod niet werd nageleefd, omdat de beweiding gestart was voor één juni of omdat er teveel vee op de weide graasde.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek