VLM plaatst beheerovereenkomst akkervogels in de kijker

Door het toepassen van nieuwe landbouwpraktijken nam het aantal leeuweriken de voorbije dertig jaar af met ruim 95 procent. En de grauwe gors komt enkel nog in bepaalde streken van het land voor. Daarom biedt de VLM sinds vorig jaar de mogelijkheid aan landbouwers om in kansrijke gebieden een beheerovereenkomst voor akkervogels te sluiten.
7 september 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:50
Lees meer over:

Door het toepassen van nieuwe landbouwpraktijken nam het aantal leeuweriken de voorbije dertig jaar af met ruim 95 procent. En de grauwe gors komt enkel nog in bepaalde streken van het land voor. Daarom biedt de VLM sinds vorig jaar de mogelijkheid aan landbouwers om in kansrijke gebieden een beheerovereenkomst voor akkervogels te sluiten.

Eén van de belangrijkste pakketten van deze beheerovereenkomst is het telen van een vogelvoedselgewas dat tijdens de winter blijft staan. Daarvoor ontvangen boeren een jaarlijkse vergoeding van 1.490 euro per hectare. "Het is een maatregel die op een zeer efficiënte manier de vogels helpt om de moeilijke winterperiode te overbruggen", luidt het bij de VLM.

Graanboeren kunnen ervoor opteren om een aantal perceelsranden niet te oogsten. Daarbij kunnen ze jaarlijks schipperen tussen een minimum- en maximumoppervlakte. De vergoeding voor deze maatregel bedraagt 1.500 euro per hectare. Het pakket 'faunaranden' laat wel toe om graanpercelen helemaal te oogsten. Door echter de randen van de percelen vrij van mest en sproeistoffen te houden, kunnen die de favoriete stek worden van akkervogels. Hiervoor is een vergoeding voorzien van 500 euro per hectare.

De inzaai en het onderhoud van brede grasstroken kan tot 1.600 euro per hectare opbrengen. Het jaar dat een grasmengsel ingezaaid wordt, mogen boeren meerdere keren klepelen of maaien zodat de grasmat zich goed kan ontwikkelen. De jaren daarop moeten de landbouwers een klepel- of maaibeheer volgen dat rekening houdt met de broedtijd voor akkervogels. Wie na de graanoogst de stoppels op graanpercelen laat liggen, kan 50 euro per hectare opstrijken.

Tot slot kunnen boeren er ook voor kiezen om kleine vakjes in het wintergraan niet in te zaaien. Die maatregel is specifiek bedoeld voor de veldleeuwerik, die zonder open vlekken in het veld niet meer terecht kan in de vroeg wassende teelten. Voor de aanleg van twee leewerikvakjes per hectare ontvangen landbouwers met een beheerovereenkomst voor deze maatregel 30 euro.

De eerstvolgende instapdatum voor een beheerovereenkomst akkervogels is 1 januari 2010. Om dan van start te kunnen gaan, moeten boeren hun aanvraag nog deze maand indienen bij de VLM.

Meer informatie: Beheerovereenkomst akkervogels

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek