Turks stro zadelt Nederland op met risico op dierziekte

Nederland heeft recent 157 containers met in totaal 1.474 ton stro uit Turkije geïmporteerd via de haven van Antwerpen. Volgens de twee strohandelaars is de Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) in de fout gegaan door hen niet te informeren dat de invoer van stro uit Turkije verboden is door de Europese veterinaire regelgeving. Stro kan immers dierziekten zoals mond- en klauwzeer verspreiden.
13 december 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:02
Lees meer over:

Nederland heeft recent 1.474 ton stro uit Turkije geïmporteerd via de haven van Antwerpen. Volgens de twee strohandelaars is de Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) in de fout gegaan door hen niet te informeren dat de invoer van stro uit Turkije door de EU verboden is vanwege het risico op verspreiding van dierziekten. Zowel het stro als de onderzoeken van dieren op een 90-tal veebedrijven worden vergoed.

Twee Nederlandse importeurs hebben in oktober en november 2011 in totaal 157 containers met stro uit Turkije aangevoerd via de haven van Antwerpen. Deze containers zijn vervolgens naar Nederland vervoerd. Wanneer de Nederlandse douane constateerde dat er sprake was van door de Europese veterinaire regelgeving verboden invoer, bleken 98 containers reeds te zijn verhandeld. De overige 59 containers zijn half november geblokkeerd.

Nederland heeft op 25 november de andere lidstaten gewaarschuwd voor de mogelijke invoer van partijen stro uit Turkije vanwege het risico op verspreiding van dierziekten. Daarop hebben de Belgische autoriteiten nog eens 44 containers in de haven geblokkeerd. Circa 90 Nederlandse veebedrijven hebben stro uit Turkije gekocht op een ogenblik dat de containers nog niet uit de handel gehaald waren.

Het stro van één van de importeurs is rechtstreeks terecht gekomen bij 11 melkveebedrijven. Het stro van de andere importeur is geleverd aan een stroverhakselbedrijf, dat het Turkse stro heeft gemengd met ander stro, gehakseld en doorgeleverd aan 26 tussenhandelaren. Dat mengstro is ook in Duitsland en Denemarken - maar niet in België - terecht gekomen.

In Turkije zijn regelmatig uitbraken van besmettelijke dierziekten zoals mond- en klauwzeer. De kans dat dieren via stro besmet raken met een dergelijke ziekteverwekker wordt klein geacht, maar Nederland wil geen enkel risico nemen zodat de onderschepte containers met stro vernietigd worden of teruggestuurd naar Turkije. De veebedrijven worden onderzocht op de aanwezigheid van dierziekten. De strohandelaars hebben schadeclaims ingediend bij de overheid. Staatssecretaris Bleker wil zowel de kosten van het stro, als het klinisch onderzoek van de dieren vergoeden.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek