nieuws

Tot kwart minder vleeswaren verkocht

nieuws
De verkoop van vleeswaren is in België de jongste tijd gedaald met gemiddeld 4 à 5 procent. Voor bepaalde vleeswaren zakte de verkoop met 15 tot 25 procent. Dat blijkt uit een rondvraag die Fenavian, de Federatie van de BelgischeVleeswarennijverheid dit weekend bij haar leden hield.
24 januari 2001  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:25
De verkoop van vleeswaren is in België de jongste tijd gedaald met gemiddeld 4 à 5 procent. Voor bepaalde vleeswaren zakte de verkoop met 15 tot 25 procent. Dat blijkt uit een rondvraag die Fenavian, de Federatie van de Belgische Vleeswarennijverheid dit weekend bij haar leden hield.

Fenavian-voorzitter Frans Leroux citeerde de cijfers dinsdag tijdens een hoorzitting in de commissie landbouw en economie van het Vlaams parlement. "De klanten vragen meer garanties dan vroeger, bijvoorbeeld dat er in de vleeswaren geen grondstoffen op basis van rund gebruikt worden", luidt het.

De verbruikers die door de Fenavian-leden werden ondervraagd, zeggen tot 30 procent minder vlees te eten. Op de Europese markt bedraagt de gemiddelde daling van de verkoopcijfers 10 à 12 procent, met uitschieters van 30 tot 40 procent. Vooral de Franse en Duitse markt zijn in elkaar gestort. "De export is dus uitermate zwak. Met de BSE-crisis is het vandaag onmogelijk de verloren marktaandelen - ten tijde van de dioxinecrisis - te recupereren", zegt Leroux.

Buiten Europa worden de jongste weken rond de 15 procent minder vleeswaren verkocht. "De oorzaak hiervan is hoofdzakelijk een negatieve pers. Er heerst een algemeen wantrouwen tegen vlees- en vleesproducten van Europese oorsprong. Als er in de media beelden worden getoond, zijn het overigens meestal Belgische beelden, bijvoorbeeld beelden van de acties van Gaia", beweert Leroux.

Als gevolg van de BSE-maatregelen stegen de kosten voor hammen, schouders en carrés met 5 à 10 procent. De kostprijs voor paardenvlees ging met 15 à 25 procent de hoogte in. Van de "samengestelde" producten (worsten, paté,.) steeg de kostprijs met 3 tot 8 procent, met uitschieters (aspicproducten op basis van kopvlees) tot 15 procent.

Fenavian blijft hameren op een Europese harmonisatie van de maatregelen. Zoniet moet het Vlaamse gewest de kosten van de BSE-maatregelen betalen. Kan ze dat niet, dan bestaat de enige aanvaardbare oplossing erin dat elke schakel in de vleesketting zijn deeltje betaalt, volgens het principe 'de vervuiler betaalt'. Een vleestaks biedt geen oplossing, aldus nog Fenavian.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek