Test-Aankoop: "Hormonenmaffia nog niet verslagen"

"Het is belangrijk om waakzaam te blijven en druk op de ketel te houden. We weten immers dat de maffieuze praktijken nog niet volledig uitgeroeid zijn". Dat heeft Robert Remy van Test-Aankoop zaterdag gezegd bij de uitreiking van de tweejaarlijkse prijs ter nagedachtenis van de vermoorde veearts Karel Van Noppen. De consumentenorganisatie werd gelauwerd voor haar "niet aflatende inzet om de bevolking te voorzien van onafhankelijke en correcte informatie over gezond en veilig voedsel".
21 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

"Het is belangrijk om waakzaam te blijven en druk op de ketel te houden. We weten immers dat de maffieuze praktijken nog niet volledig uitgeroeid zijn". Dat heeft Robert Remy van Test-Aankoop zaterdag gezegd bij de uitreiking van de tweejaarlijkse prijs ter nagedachtenis van de vermoorde veearts Karel Van Noppen.

Vrijdag was het precies veertien jaar geleden dat dierenarts Karel Van Noppen werd vermoord voor zijn strijd tegen het illegaal gebruik van groeihormonen in de vleessector. Naar aanleiding van die gebeurtenis werd de vzw Dr. Karel Van Noppen in het leven geroepen. Die bekroont om de twee jaar een persoon of organisatie voor zijn of haar bijzonder verdienstelijke bijdrage in de strijd voor gezond en veilig vlees.

Bij vorige edities kregen Jaak Vandemeulebroecke, Bart Staes, Etienne Cobbaert, Siel Van der Donckt, de vzw Plattelandsontwikkeling en de Kortrijkse hormonencel de prijs overhandigd. Dit jaar valt die eer te beurt aan Test-Aankoop. De consumentenorganisatie werd gelauwerd voor haar "niet aflatende inzet om de bevolking te voorzien van onafhankelijke en correcte informatie over gezond en veilig voedsel".

Vorig jaar onderwierp Test-Aankoop 718 eetwaren aan een onderzoek. In 42 procent van de gevallen viel er een en ander op te merken. De consumentenorganisatie liet zich kritisch uit over de kwaliteit van pitavlees, pesticidenresidu's in biowijnen, de hygiënische kwaliteit van kippenvlees, het suikergehalte van ontbijtgranen en de aanwezigheid van ggo's in voedingsmiddelen. In een veel verder verleden heeft de organisatie ook gewaarschuwd voor de hormonenmaffia.

"Onze eerste publicatie over dat onderwerp dateert van 1971. Pas elf jaar later werd een wet gepubliceerd die de toediening van hormonen buiten de wet stelde", zegt voedingsexpert Robert Remy van Test-Aankoop. Door de komst van betrouwbare analysetechnieken kon Test-Aankoop in 1989 vaststellen dat een kwart van de geanalyseerde stalen residu's van kunstmatige hormonen bevatte. Bij een nieuwe analyse drie jaar later bleek dat percentage reeds gehalveerd te zijn.

Begin 1995 luidde de consumentenorganisatie opnieuw de alarmbel. Uit een Europees onderzoek was immers gebleken dat ons land koploper was op het vlak van hormonengebruik in de veehouderij. Test-Aankoop pleitte voor strenge controles en zware straffen, maar dat kon niet beletten dat een maand later veearts Karel Van Noppen neergekogeld werd in opdracht van de hormonenmaffia.

"We moeten niet naïef zijn", waarschuwt Remy. "De strijd is voor een groot gedeelte gewonnen, maar de hormonenmaffia is nog niet verslagen. Vreemd genoeg stellen we vast dat de gehaltes natuurlijke hormonen van runderen hoger zijn dan vroeger. Bovendien blijkt het gemiddelde gewicht van de karkassen in de slachthuizen geregeld groter te zijn dan voordien".

Volgens de consumentenorganisatie heeft de bevolking alleszins het recht om beter geïnformeerd te worden over de voedselveiligheid. "De recente dioxinecrisis in Ierland heeft duidelijk gemaakt dat er nog altijd geen volwassen dialoog bestaat tussen de overheidsdiensten en de consument", aldus Ivo Mechels, die de prijs ter ere van Karel Van Noppen overhandigd kreeg uit handen van diens kinderen. 

Voorafgaand aan de prijsuitreiking werd hulde gebracht aan het herdenkingsmonument voor Karel Van Noppen in Wechelderzande, de plaats waar hij om het leven werd gebracht.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek