Temperatuurstijging geen goede zaak voor rijstproductie
nieuwsDe productie van rijst, het belangrijkste gewas voor de voedselzekerheid in Azië, zal sterk te lijden hebben onder de stijgende temperaturen door klimaatverandering. Het negatief effect van hogere temperaturen 's nachts is groter dan het positief effect van hogere dagtemperaturen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van een internationaal team wetenschappers in opdracht van de Wereldvoedselorganisatie FAO.
Het onderzoeksteam vond bewijzen dat de opwarming van de aarde een netto-daling van de rijstproductie in Azië veroorzaakt. De temperatuurstijging gedurende de voorbije 25 jaar heeft de opbrengsten reeds met 10 tot 20 procent verminderd in verschillende regio’s in Azië. "Als de dagelijkse minimumtemperatuur toeneemt of de nachten warmer worden, dan daalt de rijstproductie", zegt Jarrod Welch, co-auteur van het rapport.
Het onderzoeksrapport is gebaseerd op zesjarige analyses van 227 geïrrigeerde rijstboerderijen in de zes belangrijkste productieregio’s in Azië, waar meer dan 90 procent van de wereldproductie vandaan komt. Het is de eerste studie die de impact nagaat van zowel dagelijkse maximum- als minimumtemperaturen op de rijstproductie in Azië.
"Onze studie vond plaats onder praktijkomstandigheden en is daarom een belangrijke aanvulling op de kennis uit gecontroleerde experimenten", verklaart Welch. "Op die manier houden we rekening met het feit dat landbouwers zich aanpassen aan wijzigende omstandigheden".
"Tot een zekere hoogte kunnen hogere dagtemperaturen de productie doen toenemen, maar dat positief effect wordt teniet gedaan door de grotere productieterugval als gevolg van de hogere nachttemperaturen", legt Welch uit. "Ook als de temperaturen overdag té hoog oplopen, zorgt dat voor een terugval in de productie". Alleen een aanpassing van de teelttechniek kan verliezen voorkomen volgens de onderzoekers.
Ongeveer 3 miljard mensen eten elke dag rijst en meer dan 60 procent van de één miljard arme en ondervoedde mensen die in Azië leven, zijn voor hun voeding volledig afhankelijk van rijst. "Een daling van de rijstproductie, drijft meer mensen in armoede en honger", aldus de wetenschappers.