Strenger nitraatresidu op 42% van Vlaams landbouwareaal

De Vlaamse regering stemt in met het gebiedsgericht verstrengen van de nitraatresiduwaarden. In 2012 is dat het geval voor 42 procent van het landbouwareaal. Het pas opgestarte Coördinatiecentrum voor Voorlichting en Begeleiding van duurzame Bemesting (CVBB) zal nu ‘waterkwaliteitsgroepen’ oprichten waarin boeren samen de resultaten van de lokale waterkwaliteit bespreken.
28 december 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:03
Lees meer over:

De Vlaamse regering stemt in met het gebiedsgericht verstrengen van de nitraatresiduwaarden. In 2012 is dat het geval voor 42 procent van het landbouwareaal. Het pas opgestarte Coördinatiecentrum voor Voorlichting en Begeleiding van duurzame Bemesting (CVBB) zal nu ‘waterkwaliteitsgroepen’ oprichten waarin land- en tuinbouwers samen de resultaten van de lokale waterkwaliteit bespreken.

Vlaanderen zet alles op alles om de ambitieuze, Europese doelstellingen voor oppervlakte- en grondwaterkwaliteit tegen 2014 waar te maken. Hiervoor timmerde minister van Leefmilieu Joke Schauvliege aan een gefundeerd flankerend beleid dat zich toespitst op extra onderzoek, betere begeleiding van de landbouwers en gerichte demonstratieprojecten.

Het voorbije najaar werkte Schauvliege in nauw overleg met de milieu- en landbouworganisaties een voorstel uit van nieuw toe te passen nitraatresiduwaarden. Op 21 november gaf de Europese Commissie groen licht en nu is het ook door de Vlaamse regering principieel goedgekeurd.

Het uitgangspunt van het nieuwe beleid voor nitraatresidu is dat in gebieden waar de waterkwaliteitsdoelstellingen gehaald worden, de drempelwaarden van 2010 gehanteerd worden. Gebieden waar de doelstellingen nog niet gehaald worden, worden aangeduid als ‘focusgebieden’. In deze focusgebieden gelden verlaagde drempelwaarden voor de periode 2012 tot 2014. In 2012 wordt 283.000 ha of 42 procent van het landbouwareaal als focuszone aangeduid. Elk jaar worden de focuszones opnieuw aangeduid op basis van de kwaliteit van zowel oppervlaktewater als grondwater.

“Nu de nitraatresiduwaarden éénduidig vastliggen voor de komende drie jaar en de focusgebieden, waar de waterkwaliteit moet verbeteren, afgebakend zijn, moet het CVBB bij voorrang ‘waterkwaliteitsgroepen’ oprichten om knelpunten op te sporen en via gerichte begeleiding op te lossen”, zegt Schauvliege. “Met het geheel van een aangepaste wetgeving en de vele flankerende maatregelen moeten we in de focusgebieden, samen met de land- en tuinbouwers, snel tot betere resultaten komen.”

Om landbouwers te stimuleren goede landbouwpraktijken toe te passen, wordt een bonus-malus systeem ingesteld. Gebieden die als focusgebied zijn aangeduid, kunnen dit statuut verliezen als er twee jaar geen enkele overschrijding boven de 50 mg nitraat per liter in de MAP-meetpunten wordt gemeten en als de evolutie van de metingen in het grondwater voldoende daalt. Omgekeerd komen er nieuwe focusgebieden op de plaatsen waar één jaar een slechte oppervlakte- of grondwaterkwaliteit wordt gemeten.

Minister Schauvliege geeft het CVBB de opdracht om vanaf 2012 nitraatresidumetingen uit te voeren op referentiepercelen. Via deze referentiepercelen kan voor de belangrijkste teelten meer concrete info over duurzame bemesting per bodemtype verzameld worden. Ook eventuele extreme klimaatinvloeden (temperatuur en neerslag) kunnen zo beter vastgelegd worden.

Meer info: Nieuwe nitraatresiduwaarden

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek