Status 'vrij van Aujeszky' vermindert kostprijs big

De Europese Commissie geeft België de status 'officieel vrij van Aujeszky'. De Vereniging voor Varkenshouders (VEVA) reageert opgetogen dat Belgische biggen zonder bloedafnames geëxporteerd kunnen worden en verwacht dat de binnenlandse biggenprijs daardoor minder onder druk komt te staan. De nieuwe status zal de kosten per big met ongeveer vijf euro verminderen.
12 september 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:01
Lees meer over:

De Europese Commissie geeft België de status 'officieel vrij van Aujeszky'. De Vereniging voor Varkenshouders (VEVA) reageert opgetogen dat Belgische biggen zonder bloedafnames geëxporteerd kunnen worden en verwacht dat de binnenlandse biggenprijs daardoor minder onder druk komt te staan. De nieuwe status zal de export (naar Duitsland) vergemakkelijken en de kosten per big met ongeveer vijf euro verminderen.

Sabine Laruelle, federaal minister van Landbouw en Gil Houins, gedelegeerd bestuurder van het Voedselagentschap verheugen zich over de beslissing van de Europese Commissie om België te erkennen als 'vrij van Aujeszky'. In mei 2011 diende het Voedselagentschap hiertoe een aanvraag in.

Na een unanieme stemming van de lidstaten heeft de Europese Commissie vorige woensdag een positief advies gegeven. Naar verwachting wordt het advies eind oktober gepubliceerd, waarna de status 20 dagen later in werking treedt. "Wij danken de beslissing van de Commissie onder meer aan het KB dat eind 2010 vaccinatie tegen deze ziekte verbood", zegt federaal minister van Landbouw Sabine Laruelle.

De ziekte van Aujeszky is een zeer besmettelijke virusziekte die vooral varkens treft. Varkens die eenmaal besmet zijn, blijven levenslang drager van het virus en kunnen het om het even wanneer weer gaan uitscheiden en zo de ziekte verspreiden. Jonge biggen zullen meestal sterven na een infectie. Iets minder jonge dieren vertonen een minder hoge sterfte, maar de dieren die het overleven vertonen later een groeiachterstand. Volwassen dieren genezen gewoonlijk van de ziekte. Elk dier dat genezen is, blijft echter drager van het virus.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek