Staat wordt rijk omdat biobrandstof er nog niet is
nieuwsDe staatskas vaart er wel bij, maar het brengt de strenge CO2-normen geen stap dichterbij. Nog maar een van de twee grote olieraffinaderijen in ons land produceert biodiesel. Total maakt maandelijks 10 tot 15 miljoen liter, Esso begint pas in het eerste kwartaal van dit jaar biodiesel te produceren. Omdat de aanmaak duurder is dan die van gewone diesel, zullen ze een financiële compensatie van de overheid krijgen.
De regering heeft hiervoor sinds 1november 2006 een accijnsverhoging doorgevoerd op klassieke diesel en benzine. Met de opbrengst zullen de oliebedrijven worden betaald voor hun extra kosten. Momenteel zou echter nog geen 2 procent biodiesel worden geproduceerd. Hoe langer het duurt voor het objectief van 2,5 procent wordt bereikt, hoe langer het duurt voor de olieproducenten moeten worden uitbetaald en hoe meer geld de staat dus incasseert.
Hetzelfde verhaal voor bio-ethanol. Ook hier vangt de overheid een aardig spaarpotje. De leveranciers konden onmogelijk klaar zijn op 1 oktober 2007 - wellicht wordt dat ten vroegste 1april 2008 - maar toch betaalt de benzinerijder sinds die dag 3,69 cent per liter benzine extra accijns. Daarvan vloeit netto 3,05 cent naar de staatskas.
Op een totaal van 2,3 miljard liter verkochte benzine per jaar, betekent dat nog tot april een extra inkomst van ruim 35 miljoen euro die niet besteed wordt aan de biobrandstof. Als de regering nog een fonds zoekt voor de stookoliepremie, heeft ze het geld voor het grijpen.(KS)