Slachthuis in Luik gesloten na salmonellabesmetting

Op varkenskarkassen in het slachthuis van Luik, is een belangrijke besmetting met salmonella vastgesteld. Het Voedselagentschap heeft er een onmiddellijk verbod ingesteld op het slachten van varkens. Dit wordt pas opgeheven wanneer het slachthuis kan aantonen dat het alle risico's weer onder controle heeft.
22 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:51
Lees meer over:

Op varkenskarkassen in het slachthuis 'Intercommunale des abattoirs de Liège' in Luik, is een belangrijke besmetting met salmonella vastgesteld. Het Voedselagentschap heeft er op 15 oktober een onmiddellijk verbod ingesteld op het slachten van varkens. Dit wordt pas opgeheven wanneer het slachthuis kan aantonen dat het alle risico's weer onder controle heeft.

"We vermoeden dat dit slachtverbod snel kan worden opgeheven, want momenteel zijn we al gestart met een reeks proefslachtingen, uiteraard met de nodige monsternames", zegt woordvoerster Lieve Busschots van het Voedselagentschap. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid liet het Voedselagentschap weten dat er momenteel een stijging van menselijke besmettingen met salmonella wordt vastgesteld in ons land. 

Salmonella kan bij de mens ernstige maag- en darmziektes in de hand werken, vooral door de consumptie van onvoldoende opgewarmd voedsel. Om salmonellabesmettingen tegen te gaan startte het Voedselagentschap in juni 2007 met een bestrijdingsprogramma. In het kader daarvan voerde het agentschap vorig jaar 188.257 analyses uit bij vleesvarkens.

In totaal testten 39.875 van die stalen positief op salmonella. Sinds de start van bestrijdingsprogramma werden 693 varkensbedrijven aangeduid als salmonellarisicobedrijf. Van 200 van deze bedrijven werd de risicostatus na één jaar opgeheven. Gemiddeld zijn er 30 nieuwe risicobedrijven per maand.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek