nieuws

Sint-Niklase machinering in zee met landbouwschool

nieuws
In het Land- en Tuinbouwcentrum Waasland (LCTW) in Sint-Niklaas werd donderdag de pas opgerichte cvba SIMAR voorgesteld aan pers en publiek. SIMAR verenigt 26 landbouwers in een machinering. Bedoeling is om samen machines aan te kopen of te huren zodat de aangesloten leden die kunnen gebruiken tegen een kleine vergoeding. "Uniek aan dit project is de samenwerking met een land- en tuinbouwschool", vertelt secretaris Dirk Martens.
5 april 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:37
In het Land- en Tuinbouwcentrum Waasland (LCTW) in Sint-Niklaas werd donderdag de pas opgerichte cvba SIMAR voorgesteld aan pers en publiek. SIMAR verenigt 26 landbouwers in een machinering. Bedoeling van de machinering is om samen machines aan te kopen of te huren zodat de aangesloten leden die kunnen gebruiken tegen een kleine vergoeding. "In Vlaanderen bestaan er al een twintigtal machineringen, maar uniek aan dit project is de samenwerking met een land- en tuinbouwschool", vertelt secretaris Dirk Martens.

Alles begon half november vorig jaar. Toen werd op een samenkomst van de stageboeren van het LCTW gevraagd of de school niet kon helpen met de moeilijke administratie van een machinering. Directeur Luc De Bock en technisch adviseur Dirk Martens waren hier onmiddellijk voor te vinden.

"Dit laat onze leerlingen toe om met machines in contact te komen die wij via de school niet kunnen aankopen. Bovendien leren zij ook iets over het reilen en zeilen van een coöperatie", meent Martens, die tevens secretaris werd van SIMAR. "De machinering op zijn beurt wordt ontlast van zijn administratie en op termijn kunnen de leerlingen mee instaan voor het onderhoud van de machines".

Het feit dat ook het stadsbestuur van Sint-Niklaas de oprichting van de machinering ondersteunde, zorgde ervoor dat er van bij het begin kon gestart worden met een groot aantal vennoten. "Samen met de school is de lokale overheid een tweede participant waardoor de landbouwers veel makkelijker over de streep gehaald konden worden", vertelt Jos De Meyer, schepen van Landbouw van Sint-Niklaas.

Agro|Aanneming werd dan weer bij het project betrokken om het wettelijk kader van de machinering te regelen. Dit alles zorgde ervoor dat de machinering in een recordtempo op poten stond: half november vorig jaar was het eerste verkennende gesprek en vanaf 5 april kunnen de leden volop gebruik maken van de nieuwe machines.

De machinering beschikt over 15 machines die ofwel nieuw zijn aangekocht, ofwel door het LTCW te huur worden aangeboden. Alle 26 vennoten kochten zich in de coöperatie in met een aandeel van 1000 euro. Bij het gebruik van de machines betalen zij een vergoeding per hectare of per uur die op voorhand is vastgelegd.

In tegenstelling tot andere machineringen heeft SIMAR voorlopig nog geen gezamenlijke opslagplaats voor de machines. "Ze staan verspreid bij onze 7 bestuursleden. Zij staan elk in voor het verhuur en het onderhoud van de machines die bij hen gestald staan. Op termijn moeten de machines wel gecentraliseerd worden in het LCTW als de nieuw te bouwen loods klaar is", aldus Martens.(GL)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek