Sierteeltsector vraagt 'bloeiende toekomst'

Ook voor de Vlaamse siertelers weegt de economische crisis door. Om de specifieke noden van deze sector onder de aandacht te brengen, heeft Boerenbond zijn affichecampagne uitgebreid met de slogan 'Geef ons een bloeiende toekomst'.
12 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

Om de specifieke noden van de sierteelt in deze crisistijden te belichten, heeft Boerenbond zijn affichecampagne uitgebreid met de slogan 'Geef ons een bloeiende toekomst'. "Wij vragen aandacht voor exportondersteuning en een handelsondersteunend netwerk", zei Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche bij de plaatsing van de eerste affiche op een azaleabedrijf in Sint-Denijs-Westrem.

De belangrijkste exportlanden voor de Belgische sierteelt zijn Frankrijk (40%), Nederland (29%), Verenigd Koninkrijk (14%) en Duitsland (7%). "De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk is met een derde en in sommige gevallen zelfs met twee derden terugvallen, vooral als gevolg van de zwakke pond ten opzicht van de euro", weet Géry Heungens, voorzitter van het Algemeen Verbond van Belgische Siertelers en groenvoorzieners (AVBS). "Ook naar Oost-Europa en Frankrijk merken we een terugval, daar eerder als gevolg van koopkrachtdaling".

"Een andere vaststelling is dat klanten de crisis uitspelen om de prijs te drukken. Bovendien stijgen de betalingstermijnen en we vrezen zelfs dat zowel voor binnen- als buitenland die termijnen nog zullen toenemen", weet de AVBS-voorzitter. Dit alles heeft de rendabiliteit in de sector zwaar onder druk geplaatst. "Zeker als je weet dat siertelers zeer zware investeringen moeten doen en dat zij soms tot een paar jaar moeten wachten vooraleer zij hun product kunnen verkopen", vult Vanthemsche aan.

Boerenbond en AVBS vragen dan ook aandacht voor exportondersteuning. "Siertelers worden nu al geconfronteerd met de vraag naar exportverzekeringen. Hier moet dringend een debat over komen", luidt het. Ook is de sector vragende partij voor meer kapitaal voor investeringen. "Door de hoge energiekost zijn sierteeltbedrijven steeds op zoek naar manieren om minder energie- afhankelijk te worden. Dit vraagt zeer omvangrijke investeringen. Hierbij is VLIF-ondersteuning onontbeerlijk. Ook moet de overheid dringend investeren in het moderniseren van elektriciteitsdistributienetten zodat siertelers hun geproduceerde elektriciteit kunnen afzetten", zegt Vanthemsche.

Daarnaast willen de siertelers dat er een kenniscentrum wordt opgericht dat in het buitenland proactief aan marktprospectie gaat doen en dat in eigen land initiatieven neemt om de positie te behouden. Ook vragen zij een monitoring van prijzen en marges. "Bij stookintensieve teelten zijn de prijzen van gas en petroleum de kostenposten bij uitstek. Ook de kost van elektriciteit is niet te onderschatten. Hier moet controle op komen", stellen beide organisaties. Bovendien willen ze dat er gezocht wordt naar mogelijkheden om de kostenstructuur te drukken, bijvoorbeeld door het verlagen van BTW-tarieven voor tuinaanleg.

Maar AVBS en Boerenbond willen met de campagne ook aandacht vragen voor eerlijke prijzen: zo krijgt een teler ongeveer 1,70 euro voor een tweejarige azalea, terwijl een Belgische particulier hier 7 tot 9 euro voor betaalt. In het buitenland loopt die prijs zelfs op tot 20 euro. "Na een omzetverlies in de eerste maanden van dit jaar, leeft de verkoop van sierplanten sinds eind maart gelukkig weer op. Dat heeft vooral te maken met het feit dat door de strenge winter veel planten bevroren zijn en vervangen moeten worden. Daarnaast denken we dat de mensen door de crisis zichzelf meer thuis willen verwennen en meer aandacht besteden aan een aangenaam terras en tuin", meent Vanthemsche.

Sierteelt in ons land is vooral een Vlaamse aangelegenheid. Wallonië is slechts verantwoordelijk voor 10 procent van het sierteeltareaal. Vlaanderen telt 1.878 sierteeltbedrijven die 5.744 hectare in gebruik hebben. Ruim 88 procent daarvan is in open lucht. In totaal zijn er 849 werkgevers die 4.353 werknemers en 5.169 seizoensarbeiders tewerkstellen. De productiewaarde van de sierteeltsector bedraagt 530 miljoen euro. Dat is 11 procent van de totale productiewaarde van alle Vlaamse land- en tuinbouwproducten.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek