Sentinel helpt loonsproeier puntvervuiling te reduceren

Phytofar heeft de 'Sentinel' voorgesteld: een mobiel toestel dat het rest- en spoelwater van bespuitingen met gewasbeschermingsmiddelen zuivert. "De Sentinel kan loonsproeiers helpen om puntvervuiling te reduceren", zegt Inge Mestdagh van het proefcentrum in Beitem, dat instaat voor de technische ondersteuning.
21 september 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:50
Lees meer over:

Phytofar, de Belgische vereniging van de industrie van gewasbeschermingsmiddelen, heeft de 'Sentinel' voorgesteld: een mobiel toestel dat het rest- en spoelwater van bespuitingen met pesticiden zuivert. "De Sentinel kan loonsproeiers helpen om puntvervuiling te reduceren", zegt Inge Mestdagh van het proefcentrum in Beitem, dat instaat voor de technische ondersteuning.

Analyses van het Vlaams oppervlaktewater laten nog steeds de aanwezigheid van aanzienlijke hoeveelheden residu's van gewasbeschermingsmiddelen zien. Vooral puntvervuiling ligt hier aan de basis. Voor landbouwers bieden zowel de biofilter als de phytobak soelaas. Maar beide bio-organische systemen zijn ontoereikend voor loonsproeiers. Met de Sentinel krijgen ze nu een instrument op maat.

Het toestel, dat tot hiertoe gebruikt werd voor industriële toepassingen, werd gemonteerd op een aanhangwagen en kan ter plaatse ingezet worden op het bedrijf van loonsproeiers. "De Sensitel zuivert op een fysico-chemische manier het rest- en spoelwater van bespuitingen met pesticiden. Het toestel kan op die manier een belangrijke bijdrage levereren aan de reductie van puntvervuiling", aldus Mestdagh.

Vorig jaar heeft het proefcentrum in Beitem een project opgestart met een paar loonsproeiers uit het IJzerbekken, waar drinkwater geproduceerd wordt. "We hadden hiervoor een Sentinel van het Proefcentrum Fruit geleend", aldus Mestdagh. "Die ervaring hielp ons een heel stuk vooruit om het toestel aan te passen aan de noden van de loonsproeiers".

"Bepaalde producten waaronder flufenacet vinden we steeds vaker in  concentraties die toxisch zijn voor het waterleven", zegt Ann Huysmans van de Vlaamse Milieumaatschappij. "Dat kan leiden tot gebruiksbeperkingen of het uit de handel halen van de actieve stof. De landbouwsector heeft er met andere woorden alle belang bij om puntvervuiling zo veel mogelijk te voorkomen".

De resultaten van het proefproject met de Sentinel zijn alvast hoopgevend. "De loonsproeiers waren tevreden en analyses lieten een spectaculaire daling van concentraties pesticiden in het oppervlaktewater zien", zegt Sofie Vergucht van Phytofar, de Belgische vereniging van de industrie van gewasbeschermingsmiddelen.

"Met de Sentinel kunnen we een kubieke meter restwater verwerken in 4 à 5 uur. Met de phytobak, die een betaalbare oplossing biedt aan landbouwers, zuiveren we twintig kubieke meter restwater in een heel jaar", aldus Vergucht. "Het gezuiverde water van de Sentinel kan trouwens hergebruikt worden voor een eerste spoeling of een totaal herbicide-toepassing".

Daarom besliste Phytofar zelf te investeren in een Sentinel en legde daarvoor 30.000 euro op tafel. Het proefcentrum in Beitem ondersteunt het project technisch door onder meer personeel ter beschikking te stellen en Volsog, de verengiging van de loonsproeiers, komt  haar deelnemende leden financieel een stuk tegemoet. De loonsproeier zelf betaalt 45 euro per kubieke meter.

Inmiddels tekenden een 8-tal loonsproeiers in op het project. Phytofar hoopt op minstens tien deelnemers, dat is tien procent van de actieve loonsproeiers in Oost- en West-Vlaanderen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek