Schotse veehouders vrezen komst Belgische runderen

De Schotse landbouworganisatie National Farmers' Union is "erg verontrust" over de geruchten dat boeren in het noorden van Engeland van plan zouden zijn om op korte termijn Belgische runderen in te voeren. De dieren zouden bestemd zijn voor boerderijen vlakbij de grens met Schotland. "Blauwtong is nog altijd de grootste bedreiging voor de diergezondheid in Groot-Brittannië", waarschuwt de organisatie in een persbericht.
4 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

De Schotse landbouworganisatie National Farmers' Union is "erg verontrust" over de geruchten dat boeren in het noorden van Engeland van plan zouden zijn om op korte termijn Belgische runderen in te voeren. "Blauwtong is nog altijd de grootste bedreiging voor de diergezondheid in Groot-Brittannië", luidt het in een persbericht.

Volgens de National Farmers' Union zou de import van de runderen niet stroken met een onderlinge afspraak die de belangrijkste producentenverenigingen in Groot-Brittannië gemaakt hebben in de strijd tegen het blauwtongvirus. De Schotse boerenbond vraagt de regering om bij de Engelse collega's te checken of de dieren reeds onderweg zijn en roept alle landbouworganisaties op om de discipline in verband met de vrijwillige invoerstop aan te scherpen.

De maatregel moet volgens voorzitter Jim McLaren van de National Farmers' Union van kracht blijven tot alle types van het blauwtongvirus in onze contreien "onder controle" zijn. "Het is betreurenswaardig dat enkele individuen toch runderen blijven invoeren uit risicogebieden en op die manier de broodwinning van collega's en de toekomst van de hele veehouderij op het spel zetten", luidt het.

"Het voorbije jaar heeft uitvoering aangetoond dat de blauwtongtests op het Europese vasteland niet werken", gaat McLaren verder. Meer dan vijftig dieren zouden in Engeland en Wales ingevoerd zijn met de garantie dat ze niet besmet waren met blauwtong. Bij hun aankomst testten ze niettemin positief. Bij de National Farmers' Union leeft ook de vrees dat Schotse boeren runderen via een tussenstop in Engeland de invoerstop proberen te omzeilen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek