Schmallenbergvirus ontdekt op Antwerpse schapenfokkerij

Het Belgisch referentielaboratorium voor dierziekten CODA heeft donderdag voor het eerst het schmallenbergvirus vastgesteld in ons land. Het Voedselagentschap meldt dat het virus ontdekt werd bij pasgeboren lammeren, afkomstig van een bedrijf uit de provincie Antwerpen. Op dit ogenblik worden nog een aantal andere verdachte bedrijven opgevolgd.
27 december 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:03
Lees meer over:

Het Belgisch referentielaboratorium voor dierziekten CODA heeft donderdag voor het eerst het schmallenbergvirus vastgesteld in ons land. Het Voedselagentschap meldt dat het virus ontdekt werd bij pasgeboren lammeren, afkomstig van een bedrijf uit de provincie Antwerpen. Op dit ogenblik worden nog een aantal andere verdachte bedrijven met doodgeboren en misvormde pasgeboren lammeren opgevolgd.

De lammeren op het besmette bedrijf vertoonden misvormingen aan de ledematen en aan de hersenen. Sommige dieren werden dood geboren. Het CODA onderzoekt ook stalen van de andere verdachte bedrijven. Het schmallenbergvirus is pas afgelopen zomer voor het eerst vastgesteld in Duitsland en Nederland. Het heeft zich tot op heden onder twee vormen van symptomen getoond bij schapen en runderen. Besmette kalveren en koeien werden voornamelijk in september en oktober getroffen door koorts, ernstige diarree en een daling van de melkproductie.

De tweede vorm van de ziekte wordt pas sinds een tweetal weken waargenomen bij schapen in Nederland en België. Deze vorm is waarschijnlijk het gevolg van een infectie tijdens de dracht, waarbij zowel de ooi als de lammeren die ze draagt, besmet worden. Het schmallenbergvirus wordt vermoedelijk verspreid door kriebelmuggen. Het Voedselagentschap verwacht de komende weken en maanden nog meer positieve dieren aangezien de muggen het meest actief waren aan het einde van de zomer en het begin van de herfst en het werpseizoen bij schapen pas begonnen is.

Behoudens een behandeling van de symptomen bij de getroffen dieren, is er op dit ogenblik geen enkel vaccin, noch gerichte remedie tegen het virus gekend. Als referentielaboratorium voor veeziekten beschikt het CODA over de noodzakelijke testen om verdachte stalen te analyseren. Er wordt aan alle dierenartsen en veehouders gevraagd om verdachte dieren te melden aan DGZ Vlaanderen of om stalen van verdachte gevallen aan hun laboratoria over te maken.

Meer info: CODA

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek