Rijstboeren moeten verdwijnen uit indianenreservaat

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft definitief ingestemd met de bescherming van het uitgestrekte reservaat Raposa do Sol in het noorden van het land. Het vonnis is een flinke opsteker voor de voorvechters van landrechten voor indianengemeenschappen. De boeren, goudzoekers en houthandelaars die in het gebied actief zijn, bijten in het zand.
1 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft definitief ingestemd met de bescherming van het uitgestrekte reservaat Raposa do Sol in het noorden van het land. Het vonnis is een flinke opsteker voor de voorvechters van landrechten voor indianengemeenschappen. De boeren, goudzoekers en houthandelaars die in het gebied actief zijn, bijten in het zand.

Het Hooggerechtshof stemde met grote meerderheid een petitie weg van twee senatoren, die zich verzetten tegen de afbakening van het reservaat. Die is er gekomen door een beslissing van de Braziliaanse regering in 2005. Het reservaat Raposa do Sol strekt zich uit over 1,7 miljoen hectare. Critici beweren dat die oppervlakte veel te ruim bemeten is voor de 19.000 indianen die er wonen.

De indianen zien in het vonnis een bekrachtiging van de landrechten die in 1988 verankerd werden in de grondwet. Mogelijk zullen door de uitkomst van deze rechtszaak nog meer autochtone gemeenschappen in het Amazonewoud hun aanspraak laten gelden op gronden die ze vroeger tot hun bezit rekenden, maar die hen ontnomen werden door 'indringers' die de natuurlijke rijkdom van het Amazonewoud gebruiken voor hun broodwinning.

"Het vonnis is zonder twijfel een overwinning voor Brazilië, ons imago in het buitenland, de mensenrechten en de indianengemeenschappen", aldus Marcio Meira, de voorzitter van Funai, het overheidsagentschap dat zich bekommert om de rechten van de indianenbevolking.

Minder gelukkig zijn de rijstboeren die zich in het gebied vestigden vooraleer het een reservaat werd, en die nu hun boerderijen moeten verlaten. "Dit is belachelijk, en in strijd met het streven naar vooruitgang", zei één van hen nadat het vonnis bekend raakte. Vorig jaar kwam het meermaals tot incidenten tussen de indianen en de boeren.

In heel Brazilië zouden ongeveer 750.000 indianen leven. Op een totale bevolking van 190 miljoen mensen maken ze een kleine minderheid uit. Ze bewonen evenwel een gebied dat 12 procent van het nationale territorium omvat. Sommige indianengemeenschappen in het noorden van Brazilië leven in uitgestrekte reservaten, terwijl andere groepen in het zuidwesten van het land het moeten stellen met heel kleine gebieden.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek