"Rauw en gebakken varkensvlees veilig voor consumptie"

Het risico om besmet te raken met de Mexicaanse griep door het eten van varkensvlees is "volkomen verwaarloosbaar". Dat heeft Joseph Domenech, de veterinaire topman van de FAO, nogmaals benadrukt. Volgens experts vormen varkens die eventueel besmet zouden zijn met het nieuwe griepvirus niet of nauwelijks een bedreiging voor de volksgezondheid.
6 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48

Het risico om besmet te raken met de Mexicaanse griep door het eten van varkensvlees is "volkomen verwaarloosbaar". Dat heeft Joseph Domenech, de veterinaire topman van de FAO, nogmaals benadrukt. Volgens experts vormen varkens die eventueel besmet zouden zijn met het nieuwe griepvirus niet of nauwelijks een bedreiging voor de volksgezondheid.

Nadat zaterdag bekend raakte dat een Canadees tweehonderd varkens besmet had met de Mexicaanse griep, beslisten nog meer landen om handelsbeperkingen op te leggen voor varkensvlees. Inmiddels hebben een twintigtal regeringen zich laten verleiden om de invoer aan banden te leggen. Internationale instellingen zoals de FAO en de OIE blijven echter herhalen dat het nieuwe griepvirus A/H1N1 nog niet geïdentificeerd werd in het weefsel van dode varkens en dat de ziekte zich dus niet via de voedselconsumptie verspreidt.

"We hebben nog nooit een influenza-virus gedetecteerd in vlees of afgeleide producten", preciseert Domenech. Bij de OIE, de internationale waakhond voor dierziekten, voegt men eraan toe dat er ook geen onderscheid gemaakt moet worden tussen rauw en gebakken vlees als het gaat om de kans op transmissie van het nieuwe griepvirus. "We zijn erg bezorgd dat consumenten toch een onderscheid gaan maken, terwijl alle varkensproducten veilig zijn", luidt het.

Bij uitbraken van het H5N1-vogelgriepvirus wordt de aanbeveling verstrekt om contact met pluimvee in de mate van het mogelijke te vermijden. "Bij vogelgriep is het zo dat dieren de belangrijkste bron zijn van infecties en dat er nauwelijks besmettingen van mens op mens voorkomen. Met de Mexicaanse griep maken we eigenlijk het omgekeerde mee", zegt adviseur Alex Thiermann van de OIE.

Er zijn dus ook geen redenen om de handel in levende varkens aan beperkingen te onderwerpen. "De gangbare normen en standaarden volstaan", aldus Thiermann. "Of het nu om het Mexicaanse griepvirus of een andere ziekte gaat, dieren die besmet zijn zouden nooit verhandeld mogen worden. Verder luidt de algemene aanbeveling dat contact tussen dieren en mensen best beperkt wordt omdat er nu eenmaal een hele reeks ziekten zijn. Niet alleen de Mexicaanse griep".

Poll: Denkt u dat een sterke uitbreiding van Mexicaanse griep in Europa zware schade zou kunnen berokkenen aan onze varkenshouderij?

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek