"Quotumdossier moeilijkste politieke knoop"
nieuwsIn 1984 introduceerde de EU de melkquota als een tijdelijke maatregel om de productieoverschotten weg te werken. In 2003 werd beslist om het systeem een laatste keer te verlengen tot 2015. Intussen werden de interventieprijzen al substantieel verlaagd, deel gecompenseerd door een melkpremie. Toenemende economische groei en een toenemende wereldbevolking doen de vraag naar zuivelproducten op jaarbasis met 2 à 3 procent stijgen, terwijl de mondiale productie slechts met 1,5 procent klimt.
Het behoud van productiebeheersing is volgens de Commissie niet langer een optie omdat de Europese melkveehouderij daardoor zijn kansen zou verkwanselen op de internationale markten. De zachte landing naar de afschaffing van de melkquota binnen zeven jaar werd reeds ingezet. Voor de komende vijf jaar stelt het dagelijks bestuur van de Unie voor om de melkquota telkens met één procent te verhogen. Halverwege zou de situatie geëvalueerd en desnoods bijgestuurd worden. Eurocommissaris Fischer Boel laat verstaan dat ze met die bijsturing een bijkomende quotumverhoging en zeker geen -vermindering bedoelt.
De Commissie heeft echter geen daling van de superheffing voorgesteld. Wel zouden meer middelen ter beschikking gesteld worden voor interventie en voor maatregelen die de negatieve impact in specifieke regio's moeten opvangen. Lidstaten zouden hiervoor hun toevlucht kunnen nemen tot artikel 68, maar daarnaast zouden ze ook uit de bijkomende modulatie mogen putten om een melkfonds op te richten.
Het Europees parlement gaat nog een stap verder en stelt de oprichting van een heus Europees melkfonds voor, ter waarde van 600 miljoen euro. Dat geld zou uit de eerste pijler van het landbouwbeleid gepuurd worden. Belangrijk om weten is dat het Europees parlement inzake de financiering van het landbouwbeleid wel ideeën mag opperen, maar het beschikt vooralsnog niet over medebeslissingsrecht.
In de Raad zijn de meningen over de voorgestelde quotumverhoging verdeeld. Verder pleiten diverse lidstaten voor een Europese verevening, vermindering of afschaffing van de superheffing. Ons land ijvert dan weer voor een bijsturing van de vetcorrectie. Toen de landbouwministers zich dit voorjaar moesten uitspreken over een quotumverhoging, hoopte Vlaanderen stiekem al dat de coëfficiënt die het vetgehalte in de melk corrigeert gehalveerd zou worden. Deze maatregel zou voor ons land een extra quotumuitbreiding van 3,4 procent opleveren.
"De aanpassing van de vetcorrectie zou een aantrekkelijk alternatief zijn voor een systematische uitbreiding van de melkquota", klinkt het bij Boerenbond. De landbouworganisatie herhaalt dat ze geen vragende partij is voor de afschaffing van de melkquota, maar dat die afschaffing anderzijds onvermijdelijk is.(KS)