Put van acht miljoen euro bij Voedselagentschap
nieuwsOp 1 januari 2006 voerde het Voedselagentschap een nieuw financieringssysteem in. De totale ontvangsten werden geraamd op 159,2 miljoen euro. 64 miljoen euro moest komen van de bedrijven, verdeeld over algemene heffingen en vergoedingen voor prestaties van het agentschap. De inning van dat bedrag verloopt niet van een leien dakje door de povere kwaliteit van de databanken van alle actieve operatoren in de voedselketen, geërfd van de vroegere diensten.
De Kruispuntbank voor Ondernemingen bracht niet het verhoopte soelaas aangezien een groot aantal zelfstandigen zich daarin registreren met activiteiten die zij niet in de praktijk uitoefenen. Dat heeft het opzoekwerk in sterke mate bemoeilijkt, zo laat het Voedselagentschap weten in een persbericht. Om aan de financiële moeilijkheden het hoofd te bieden, werd vorig jaar alvast 15 miljoen euro bespaard "zonder de kerntaken te verwaarlozen".
Volgens het agentschap werd bij de invoering van het nieuwe financieringssysteem wel degelijk rekening gehouden met de mogelijkheid van onderfinanciering. Daarom werd ook voorzien dat na de opstart de nodige evaluatie zou gebeuren "die logischerwijs zal leiden tot een aanpassing van de retributies en de heffingen in elke sector".
In De Standaard uitte CD&V-parlementslid Nathalie Muylle haar ongenoegen over het uitstel van het bonus-malussysteem van het Voedselagentschap. Gil Houins, de nieuwe gedelegeerd bestuurder van het agentschap, geeft toe dat de introductie van de verplichte autocontrole door bedrijven en de certificering van autocontrolesystemen trager verloopt dan verwacht. In 2005 waren slechts een tiental zuivelfabrieken gecertificeerd. Die krijgen voor 2006 de bonus van 15 procent. Maar pas dit jaar zal het bonus-malussysteem echt van start gaan.
De kritiek dat de retributies buitensporig hoog zijn voor bijvoorbeeld de sector van de kippenmest, wordt door het Voedselagentschap ontkracht. "De prijszetting voor de certificering van activiteiten houdt rekening met de reële kostprijs", luidt het. "Certificaten voor de uitvoer van kippenmest vragen een bevestiging dat een gebied vrij is van vogelpest of pseudovogelpest. Daar komen inspecties en een hele administratie bij te pas. De bewering dat een exporteur 37,5 euro moet betalen voor een stempel is dus niet in overeenstemming met de waarheid".(KS)