Prinses Mathilde bezoekt zorgboerderij in Kester

Maandagvoormiddag kreeg het landbouwbedrijf van Anita en Dirk De Coster uit het Vlaams-Brabantse Kester hoog bezoek. Prinses Mathilde kwam op eigen vraag langs om kennis te maken met het reilen en zeilen op de boerderij. “Zij was oprecht geïnteresseerd”, klonk het na afloop.
30 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

Maandagvoormiddag kreeg het landbouwbedrijf van Anita en Dirk De Coster uit het Vlaams-Brabantse Kester hoog bezoek. Prinses Mathilde kwam op eigen vraag langs om kennis te maken met het reilen en zeilen op de boerderij. “Zij was oprecht geïnteresseerd en was behoorlijk goed op de hoogte van de problemen die de landbouwsector vandaag kent”, klonk het na afloop.

Stipt om 11 uur arriveerde de prinses op het bedrijf van Dirk De Coster en Anita Bayens. Zij kreeg er een hartelijk ontvangst en bloemen van de kinderen van het echtpaar. Na de kennismaking kreeg Mathilde een rondleiding op het akkerbouw- en melkveebedrijf, dat tevens ook zorgboerderij is. Vooral dit laatste aspect wekte de belangstelling op van de prinses.

Ze sloeg een praatje met Arno, een mentaal en fysisch gehandicapte jongen, die één dag in de week komt helpen op de boerderij. “Ze vroeg me wat ik hier allemaal doe op het bedrijf”, vertelde de jongen. “Ik heb haar uitgelegd dat ik meehelp de koeien en de kalfjes eten geven en dat ik dat heel graag doe”. Hulpboer Arno was alvast in de wolken met de interesse van de prinses: “ik ga deze dag nooit meer vergeten”, zei hij.

Tijdens de rondleiding bleek dat prinses Mathilde goed op de hoogte is van de problemen in de landbouwsector. “Zo wist ze onder meer dat de melkprijs momenteel zeer laag is”, zei Anne-Marie Vangeenberghe, woordvoerder van Boerenbond. Daarnaast stelde de prinses ook heel wat technische vragen over het melken van de koeien, over het voeder voor de dieren, over de massageborstel die in de stal hangt, enz.

Wel was de prinses verrast door de grote hoeveelheid administratie die tegenwoordig bij een landbouwbedrijf komt kijken. “Ik wist dat landbouwers veel moeten werken, maar ik had niet gedacht dat ze van ’s morgens zo vroeg tot ’s avonds laat in de weer zijn voor hun bedrijf”, zei ze. “En ook dat ze ruim een dag per week bezig zijn met papierwerk, wist ik niet”.

Na de rondleiding op het bedrijf lunchte de prinses nog met een aantal landbouwster uit verschillende sectoren. Daar werden actuele thema’s besproken zoals het probleem van de prijsvorming in de sector en de rol van de vrouw op het bedrijf. Na afloop kreeg de prinses nog een grote mand met streekproducten van de landbouwsters. Prinses Mathilde beloofde dat ze die samen met de prins en haar kinderen ging opeten.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek