Prijsveranderingen maken soms rare kronkels
nieuwsDe prijs van goedkope pasta's in de supermarkt ging het voorbije half jaar met zestig procent de hoogte in. "Hoe lager de prijs, hoe indrukwekkender de impact van de stijgende grondstofprijzen, zoals graan. Zeker bij pasta, die bestaat er voor honderd procent uit", zegt Lars Vervoort van Carrefour. Ook de dure pasta's voelen die stijging van de grondstofprijzen. Alleen blijkt dat niet altijd uit de prijs voor de consument, stelt Het Laatste Nieuws vast.
Volgens Katrien Verbeke van Delhaize komt dat omdat nog niet "alle onderhandelingen tussen leveranciers en supermarkten zijn gevoerd". De prijsstijgingen bij de dure pasta zijn voorlopig nog niet zo fors als bij de goedkope. Er is zelfs dure pasta die nog altijd evenveel kost als een half jaar geleden, ook bij Aldi. Toch is Aldi-directeur Johan Van de Wiele het niet eens met de stelling dat hoe goedkoper de pasta was, hoe duurder die vandaag is geworden. "De prijsstijging bij de goedkopere pasta's ligt procentueel wel hoger, maar in absolute cijfers zeker niet altijd. Integendeel".
Op de vraag waarom pakjes Melro-boter eind vorig jaar onverwacht in prijs zakten, antwoordt Johan Van de Wiele dat dit een gevolg is van een gedaalde marktprijs voor boter. "Als wij gunstiger inkopen, laten we de consument daar mee van profiteren", klinkt het. "Aldi heeft gewoon besloten er minder op te verdienen", reageert Jean-Pierre Roelands van Colruyt die de prijsdaling, net als andere ketens, is gevolgd.
Dat wil echter niet zeggen dat goedkope boter niet duurder werd. In januari vórig jaar kostte ze 0,75 euro voor 250 gr ongezouten: 0,20 euro mínder dan nu. Bij de dure boters stegen de prijzen gelijkaardig, maar zakken lijken ze niet te doen. Zo kostte een pakje Carlsbourg begin 2007 nog 1,39 euro bij Colruyt. De prijs steeg tot 1,72 euro en blijft nu zo. "Als de marktprijs weer stabiel is en de merken promotie voeren, zal die prijs ook zakken", zegt Jean-Pierre Roelands van Colruyt.
"Melk is in 2007 voor de consument 25 procent duurder geworden", zegt Renaat Debergh van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ). Hij gaat ervan uit dat in 2008 de prijs stabiel blijft. Volgens hem was de melk sowieso te goedkoop en leidt de huidige prijs tot meer stabiliteit. "Op basisproducten wordt sowieso weinig verdiend", zegt Jean-Pierre Roelands. Dat de dure melk die wij kochten wisselvallig in prijs is gestegen, komt door 'prijszetting', volgens Roelands: "Als Campina een 4+2-promotie op melk in flessen met schroefdop lanceert, stelt Colruyt zijn prijzen daarop af en is plots onze goedkope melk duurder dan Campina".(KS)