Poolse melkveehouders met tractor op weg naar Brussel

De European Milk Board roept de melkveehouders op om met hun tractor richting Brussel te rijden met het oog op de topontmoeting van de Europese regeringsleiders die plaatsvindt op 18 en 19 juni. In Polen zijn donderdag de eerste tractoren aan hun marathonrit begonnen. Ze zouden dinsdag in ons land arriveren.
12 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49
Lees meer over:

De European Milk Board roept de melkveehouders op om met hun tractor richting Brussel te rijden met het oog op de topontmoeting van de Europese regeringsleiders die plaatsvindt op 18 en 19 juni. In Polen zijn donderdag de eerste tractoren aan hun marathonrit begonnen. Ze zouden dinsdag in ons land arriveren.

Overal in Europa verkeren de melkveebedrijven in nood als gevolg van lage melkprijzen en een kentering is nog niet meteen in zicht. "Veel betrokkenen hopen dat de melkprijs ten laatste in 2010 herstelt. Maar de vrees bestaat dat de huidige situatie zonder politieke tussenkomst meerdere jaren kan aanslepen", luidt het bij de European Milk Board.

De organisatie heeft de voorbije maanden meermaals actie gevoerd voor een beleidsommezwaai. "De meest effectieve verbetering van de inkomenspositie voor melkveehouders wordt bereikt indien het melkquotum in heel Europa met minstens vijf procent wordt ingekrompen. Dat zou ook de eerste belangrijke stap zijn naar een flexibele volumeregeling door de melkveehouders zelf".

De leden van de European Milk Board eisen dat de problemen in de melkveehouderij op de agenda belanden van de Europese top die eind volgende week plaatsvindt in Brussel. De Duitse bondkanselier Angela Merkel is bereid om die eis in te willigen. Door massaal met tractoren naar Brussel af te zakken hoopt de organisatie een "indrukwekkende demonstratie" te geven van de kracht en eensgezindheid in de melkveesector.

De actievoerders hebben aangekondigd dat hun verblijf in Brussel "voor onbepaalde tijd" zal zijn. Misschien is dit de laatste mogelijkheid om ons doel te bereiken zonder 'het laatste middel' aan te wenden. Het ultieme wapen van de melkveehouders is het vernietigen van melk.

Boerenbond schaart zich niet achter de standpunten van de European Milk Board, maar heeft wel aan premier Herman Van Rompuy gevraagd om de discussie over de melkprijzen op de Europese top ook naar andere sectoren open te trekken. De organisatie vraagt dat de Europese Commissie alle bestaande instrumenten aanwendt om de crisis in de land- en tuinbouw te bestrijden. Dan gaat het onder meer over exportsubsidies voor de varkenssector.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek