Peeters blijft geloven in toekomst vlasteelt
nieuwsDoor de toenemende vraag vanuit China steeg het vlasareaal in ons land tussen 1998 en 2004 tot 19.823 hectare. De voorbije vier jaar is het areaal echter weer gekrompen tot 12.000 hectare. "Dat is het gevolg van overcapaciteit in de Chinese spinnerij, een afnemend textielverbruik in de VS en de EU, de toenemende concurrentie van granen en de contractteelt van grove groenten door hogere teeltrisico's", aldus de minister-president.
In 1970 waren in Vlaanderen nog zo'n 200 vlasverwerkingsbedrijven actief. Daarvan blijven er vandaag nog 56 over. De productiecapaciteit van deze bedrijven is gaandeweg wel toegenomen, zodat het areaal strovlas dat jaarlijks in Vlaanderen verwerkt wordt, nagenoeg onveranderd blijft: 16.000 tot 22.000 hectare. Dit strovlas is voor 71 procent van Belgische origine, de rest is nagenoeg van Franse oorsprong.
Aan de vlasteelt en vlasverwerking worden verschillende premies toegekend die verschillende ontkoppelingstrajecten doorlopen. Zo werd de productiesteun voor vezelvlas vijf jaar geleden reeds ontkoppeld en daarna opgenomen in de bedrijfstoeslag. In het kader van de health check wordt voorgesteld om de zaailijnzaadsteun van gemiddeld 250 euro per hectare te ontkoppelen vanaf 2010. De verwerkingssteun, die nu gemiddeld 220 euro per hectare bedraagt, zou vanaf 2010 gradueel ontkoppeld worden en ook opgenomen worden in de bedrijfstoeslag van de landbouwers.
Peeters wijst erop dat een aantal verwerkers ook landbouwers zijn. Vorig jaar was dat het geval voor de helft van het areaal. "Deze mensen zullen dus verder inkomenssteun ontvangen via hun bedrijfstoeslag. Deze steun kan als vangnet functioneren bij tegenvallende oogsten. De evolutie van de prijzen van granen en van vergelijkbare gewassen, het verloop van de dollarkoers ten opzichte van de euro en de koopkracht in de EU en de VS zijn natuurlijk verder bepalend voor de toekomst van de sector", aldus Peeters.
Open Vld-parlementslid Karlos Callens maakt zich niettemin zorgen over de afbouw van de steun voor de verwerkers. Op de vraag of er desnoods compensaties zullen komen, antwoordde Peeters in de subcommissie Landbouw van het Vlaams parlement dat na de health check voor alle sectoren een balans zal opgemaakt worden. "Daarna zullen we bekijken wat we bijkomend moeten doen of welke specifieke inspanningen nodig zijn". Verder onderstreept de minister-president ook het belang van innovatie.
"Enkele maanden geleden heb ik een vlasbedrijfje bezocht. De bedrijfsleider was bezig met het nakijken van toepassingen in de fietsindustrie, waar de sterke en lichte vlasvezels sterk gewaardeerd worden. Het bedrijf had ook ontdekt dat de restvezels een grote absorptie hebben en in alle stallen gebruikt kunnen worden, vooral voor paarden. Los van de textielindustrie zijn er heel wat andere, innoverende mogelijkheden voor vlas", meent Peeters.(KS)