"Ook in verder verleden gecontamineerd zoutzuur"
nieuwsTessenderlo Chemie engageerde zich om de gelatine die met vervuild zoutzuur werd aangemaakt terug te roepen. "Gelet op de lange periode waarbinnen de contaminatie optrad, is het niet zinvol om bedrijven te gaan traceren. We zullen in de komende periode wel systematisch analyses uitvoeren bij legkippen voor het slachten om na te gaan of de impact hiervan nog meetbaar is", aldus Pascal Houbaert, woordvoerder van het Voedselagentschap.
Na de recente dioxinebesmetting zijn al 128 veebedrijven die onder toezicht waren geplaatst, weer vrijgegeven. Het gaat om 92 varkensbedrijven, 31 pluimveebedrijven en 5 konijnenbedrijven. 307 varkensbedrijven en 9 pluimveebedrijven staan nog onder toezicht. Bedrijven worden vrijgegeven als wordt vastgesteld dat er zich geen dieren meer bevinden die vervuild voeder gegeten hebben of nadat laboratoriumanalyses hebben aangetoond dat de dioxinenorm bij vet van aanwezige dieren niet overschreden wordt.
Tot nu toe zijn al op bijna 200 bedrijven stalen genomen van dieren, meldt het Voedselagentschap. "De eerste resultaten van analyses op dieren zijn gunstig: 46 stalen varkensvet, 5 stalen kippenvet en één staal eieren waren allemaal onder de norm. Bij twee pluimveebedrijven zijn de resultaten twijfelachtig en volgt er een tweede analyse. Verdere resultaten worden verwacht tijdens het weekeinde", luidt het.
Het agentschap heeft proberen te berekenen in welke mate de consumenten aan dioxines zijn blootgesteld door het recente incident. "Het resultaat wordt uitgedrukt in gram TEQ (Toxic Equivalent) dat in de voedselketen terechtkwam. Bij het recente incident wordt deze hoeveelheid op 0,013 gram TEQ dioxines geraamd", luidt het. Bij de dioxinecontaminatie in 1999 werd de totale blootstelling geraamd op 1 gram TEQ dioxines en 2 gram TEQ PCB-like dioxines.