Online inventaris van leven in Belgische Noordzee

In samenwerking met veld- en taxonomische experten heeft het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) een inventaris opgestart van de aanwezige mariene soorten in en rond de Belgische Noordzee. Momenteel tellen onze wateren 2.187 soorten. Sinds oktober kan de lijst online geraadpleegd worden.
29 oktober 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:56
Lees meer over:

In samenwerking met veld- en taxonomische experten heeft het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) een inventaris opgestart van de aanwezige mariene soorten in en rond de Belgische Noordzee. Momenteel tellen onze wateren 2.187 soorten. Sinds oktober kan de lijst online geraadpleegd worden.

Tot voor kort was er geen overzicht van de aanwezige soorten in de Belgische Noordzee beschikbaar. Daarom nam het VLIZ in 2010 het initiatief om dergelijke lijst op te stellen. Op basis van bestaande maar grootschaligere inventarissen en databanken, aangevuld met nieuw literatuuronderzoek stelde het instituut het Belgische Register van Mariene Soorten (BeRMS) samen.

Het initiatief werd ondersteund door Belgische veldexperten en internationale taxonomen. Voor alle soorten die ooit in de Belgische Noordzee werden aangetroffen, bekeken zij opnieuw de geografische verspreiding. Hieruit bleek dat sommige soorten ondertussen niet meer in de Belgische mariene wateren leven of slechts als ‘dwaalgasten’ aangetroffen worden.

De lijst is vandaag nog niet compleet. Sommige soorten zijn nog niet voldoende onderzocht of zorgen voor discussie onder de taxonomen, waardoor hun opname in het inventaris voorlopig uitgesteld wordt. In de toekomst zal het VLIZ de lijst verder aanvullen, ook met de soorten die aangetroffen worden in de kustzone, duinen en brakwatergebieden.

Sinds oktober is de lijst raad te plegen op de nieuwe website van het BeRMS. Voorlopig staat de teller op 2.187 aanwezige soorten. De meerderheid hiervan valt onder de categorie ongewervelden. De meest diverse groep daarin is de rondworm (473 soorten). In de categorie gewervelden tellen de vissen en vogels het grootste aantal soorten (respectievelijk 127 en 75).

Van de 2.187 aanwezige soorten worden er 118 beschouw als exotisch, aangespoeld of dwaalgast. Dit betekent dat ze slechts een beperkt aantal keer aangetroffen werden en hier geen gevestigde populatie uitmaken. Veertien soorten die volgens oudere literatuur in onze wateren voorkomen, worden door de experten als lokaal uitgestorven verklaard. Ze werden al 30 tot 100 jaar niet meer aangetroffen.

Bekijk hier de lijst online.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek