Onderzoekers werken aan betere gewasbescherming in EU
nieuwsEuropese wetgeving beperkt steeds meer het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Onderzoekers werken in het EU-project 'Pure' aan de ontwikkeling van meer en betere gewasbeschermingstechnieken. Over vier jaar moet Pure leiden tot geaccepteerde en duurzame oplossingen voor het bestrijden van ziekten en plagen in gewassen als tarwe, maïs, vollegronds- en glasgroenten en fruit.
Pure is één van de grootste door de EU gefinancierde projecten in het zogenaamde FP7-framework programma. De totale investering bedraagt ruim 12 miljoen euro in vier jaar. In het Pure-consortium werken universiteiten, instituten voorlichtingsorganisaties uit tien Europese landen samen met het bedrijfsleven (Bayer Crop Science).
Pure ontwikkelt en integreert bestaande en nieuwe kennis. Risico's, kosten en baten van verschillende methoden worden met elkaar vergeleken en in modellen vertaald. Mogelijke nieuwe oplossingen in de vorm van beheerssystemen, biologische en mechanische bestrijdingsmiddelen, worden getoetst onder praktijkomstandigheden. De economische en culturele aspecten worden daarbij niet uit het oog verloren.
Het project is een voorbeeld van samenwerking en afstemming tussen alle belanghebbenden: boeren en tuinders, industrie en andere ketenpartijen als afnemers en retailorganisaties. De resultaten van Pure zullen bijdragen aan de implementatie van de nationale actieplannen die Europese landen moeten maken in het kader van de Europese richtlijn omtrent duurzaam pesticidegebruik.
In uitvoering van de richtlijn wordt elke land- en tuinbouwer in de EU verplicht om vanaf 2014 de principes van duurzame geïntegreerde gewasbescherming oftewel Integrated Pest Management (IPM) op zijn bedrijf toe te passen. IPM combineert chemische, biologische en mechanische gewasbestrijding. Hierdoor kunnen ziekten en plagen voorkomen en/of onderdrukt worden met zo min mogelijk schade voor mens en milieu. IPM biedt boeren en tuinders mogelijkheden om het gebruik van chemische middelen drastisch te beperken.