"Onbegrijpelijk dat EU enkel oog heeft voor melkcrisis"

De Europese landbouwministers maken 280 miljoen euro vrij voor de crisis in de melkveehouderij. Omdat alle land- en tuinbouwbedrijven momenteel zware problemen kennen, verzet Boerenbond zich tegen de toewijzing van het geld aan één enkele sector. "Het is onbegrijpelijk dat Europa enkel oog heeft voor de crisis in de melksector", zegt voorzitter Piet Vanthemsche.
20 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:51
Lees meer over:

De Europese landbouwministers maken 280 miljoen euro vrij voor de crisis in de melkveehouderij. Omdat alle land- en tuinbouwbedrijven momenteel zware problemen kennen, verzet Boerenbond zich tegen de toewijzing van het geld aan één enkele sector. "Het is onbegrijpelijk dat Europa enkel oog heeft voor de crisis in de melksector", zegt voorzitter Piet Vanthemsche.

Het extra steunbedrag zorgt ervoor dat alle reserves van het Europese landbouwbudget voor 2010 opgebruikt zijn. "De kip met de gouden eieren is gepluimd", zo verwoordde eurocommissaris Fischer Boel het. Bij Boerenbond klinkt het nog iets scherper. Het is onaanvaardbaar dat de ruimte om de crisis in andere sectoren aan te pakken daarmee opgesoupeerd wordt, luidt het bij de landbouworganisatie. 

Ramingen van het land- en tuinbouwinkomen voor dit jaar tonen aan dat de druk in alle sectoren hoog is. "Alle land- en tuinbouwers staat het water tot aan de lippen, maar Europa blijft hier blind voor", beklemtoont Vanthemsche, die eist dat het voorziene bedrag kan gebruikt worden voor alle sectoren die op dit ogenblik in crisis verkeren.

Boerenbond stelt zich verder ook vragen bij de uitbreiding van het bestaande opkoopsysteem voor melkquota. Volgens de organisatie zal die maatregel door lidstaten in de eerste plaats gebruikt worden voor het opkopen van niet-gebruikte quota. Bijgevolg heeft dit geen enkel effect op het zuivelaanbod en de daaruit voortvloeiende melkprijs aan de boer, meent melkvee-expert Guy Vandepoel van Boerenbond.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek