Omzendbrief waakt over veilige productie kiemgroenten
nieuwsFenegriekzaad uit Egypte lag in het voorjaar van 2011 aan de basis van de EHEC-epidemie in Duitsland en de paniek die heel Europa in zijn greep had. Interessant is daarom de omzendbrief die het Voedselagentschap verspreidt omtrent de specifieke hygiënemaatregelen die gelden bij de productie van kiemgroenten.
De omzendbrief legt de specifieke hygiënemaatregelen vast die tuinders moeten toepassen bij de productie van kiemgroenten. Het gaat immers om een risicovolle teelt op vlak van voedselveiligheid aangezien kiemgroenten bij een hoge temperatuur en vochtigheid groeien, wat de ontwikkeling van microben bevordert. Bovendien worden kiemgroenten rauw geconsumeerd, zonder voorafgaande behandeling die een eventuele verontreiniging kan doen verdwijnen.
Dat hoeft geen gevaar voor de volksgezondheid in te houden wanneer een teler goed waakt over de hygiëne tijdens het productieproces. Zo kan verontreiniging met voor de mens pathogene bacteriën vermeden worden en is zowel de microbiologische kwaliteit als de volledige traceerbaarheid van kiemgroenten gegarandeerd.
Een kiemgroenteteler moet om te beginnen zijn infrastructuur goed overdenken zodat kruisbesmetting vermeden kan worden. Vervolgens dient hij rekening te houden met een resem voorschriften omtrent de algemene hygiëne, het transport van de groenten en het materiaal dat hij gebruikt.
Belangrijk is bijvoorbeeld dat het water voor het spoelen en laten ontkiemen van de zaden dezelfde microbiologische kwaliteit heeft als drinkwater. Na de productie moeten kiemgroenten onmiddellijk worden gekoeld en mag de koude keten niet meer onderbroken worden.
Meer info: Omzendbrief FAVV