Nog altijd acht dagen achterstand op beschikbaar melkquotum

De Belgische melkveehouders hebben in december 266,8 miljoen liter melk geleverd aan de zuivelbedrijven. Daarmee werd iets meer dan drie miljoen liter van de achterstand op het melkquotum weggeknabbeld. Met nog drie maanden voor de boeg bedraagt de gecumuleerde achterstand 73,7 miljoen liter, wat nog altijd overeenstemt met meer dan acht dagen nationale productie. Boerenbond hoopt dat de huidige stagnatie van de mondiale zuivelproductie het voorteken is van een betere prijsvorming.
31 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

De Belgische melkveehouders hebben in december 266,8 miljoen liter melk geleverd aan de zuivelbedrijven. Daarmee werd iets meer dan drie miljoen liter van de achterstand op het melkquotum weggeknabbeld. Met nog drie maanden voor de boeg bedraagt de gecumuleerde achterstand 73,7 miljoen liter.

De komende maanden mag de melkproductie met ruim tien procent stijgen vooraleer er sprake kan zijn van een qoutumoverschrijding, zo heeft Boerenbond-medewerker Guy Vandepoel becijferd. Het huidige productieniveau ligt nog altijd lager in vergelijking met de leveringen in het voorbije quotumjaar. Toen zetten de boeren tijdens de laatste maanden van het melkjaar nog een forse eindspurt in om finaal net onder het melkquotum te finishen.

Maar dit jaar zijn de randvoorwaarden niet uitnodigend om de productie fors op te trekken. Om de crisis in de melkveesector te verzachten, is de Europese Commissie van plan om opnieuw interventiesteun en exportrestituties te hanteren. Dat deze maatregelen niet alleen door de VS en Nieuw-Zeeland op kritiek onthaald worden, vindt Vandepoel onterecht. "Dergelijke reacties wijzen op een blindheid voor de reële marktsituatie".

Naast de recessie is de zuivelsector volgens Boerenbond ook nog eens het slachtoffer van de hoge prijsnoteringen die vorig jaar opgetekend werden. "Dit heeft heel wat substitutie van zuivel door andere eiwitrijke producten veroorzaakt. Dat kalveren geen melkpoeder meer drinken en dat in pizza nepkaas op basis van plantaardige eiwitten zit, zijn twee mooie voorbeelden hiervan".

De totale productiestijging in Europa bedraagt sinds april slechts 120 miljoen liter melk. Van een overschot kan dus geen sprake zijn. Het is de vraag die veel sterker gekrompen is dan de meeste modellen hebben voorspeld, benadrukt Vandepoel. Hij hoopt dat de huidige stagnatie van de mondiale zuivelproductie het voorteken is van een betere prijsvorming. Maar ook het consumentenvertrouwen moet hersteld worden, en dat zal de nodige tijd vergen, klinkt het tot slot.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek