Nieuwe vaccinatiecampagne tegen blauwtong van start

Net zoals vorig jaar is ook in 2009 de vaccinatie van runderen en schapen tegen het blauwtongvirus verplicht. De eerste dosissen voor runderen zullen eind deze week beschikbaar zijn bij de verdelers van het vaccin, meldt federaal landbouwminister Sabine Laruelle in een persbericht. Voor schapen zullen de dosissen in de loop van volgende week voorradig zijn. Voor dit jaar worden in totaal 3,75 miljoen dosissen voorzien voor runderen en 350.000 dosissen voor schapen.
11 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Net zoals vorig jaar is ook in 2009 de vaccinatie van runderen en schapen tegen het blauwtongvirus verplicht. De eerste dosissen voor runderen zullen eind deze week beschikbaar zijn bij de verdelers van het vaccin, meldt federaal landbouwminister Sabine Laruelle in een persbericht. Voor schapen zullen de dosissen in de loop van volgende week voorradig zijn.

Voor dit jaar worden in totaal 3,75 miljoen dosissen voorzien voor runderen en 350.000 dosissen voor schapen. Met uitzondering van vleeskalveren moeten alle schapen en runderen in de loop van dit jaar gevaccineerd worden. Dieren die vorig jaar reeds een vaccin toegediend kregen, moeten maar één herhalingsvaccinatie krijgen. Runderen die nog niet gevaccineerd werden, moeten twee dosissen krijgen.

De vaccins worden gratis ter beschikking gesteld van de veehouders. Het Voedselagentschap trekt hiervoor 1,6 miljoen euro uit, terwijl de rest bijgepast wordt door het sanitair fonds. Voor de verdeling van de vaccins onder dierenartsen stelt het Voedselagentschap een budget van 400.000 euro ter beschikking. 

Op basis van de registraties van de dierenartsen die de vaccinaties uitvoeren, betaalt het sanitair fonds de veehouders twee euro per toegediende dosis aan een rund. Voor schapen gaat het om één euro per toegediende dosis, op voorwaarde dat minimaal 15 schapen per bedrijf gevaccineerd worden. Voor de vaccinatie van vleeskalveren, geiten en herten wordt geen vergoeding voorzien.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek